HAUGESUND: Haugesunds Avis hadde en sak om Per Kristoffersen sommeren 2013. Da var han kaptein på cruiseskipet «Liberty of the Seas».


Nå er arbeidsplassen «Oasis of the seas», en gigant som i vesentlig grad går mellom Fort Lauderdale i USA og det østlige og vestlige karibien.


Cruiseskipet som er eid av Royal Caribbean Cruise Line har plass til 8.880 mennesker, vanligvis ligger tallet på 6.000-6.500. Det er 2.100 ansatte om bord fra 80 nasjoner. Flest filippinere og indere. Bare to norske i besetningen. Men det er gjerne fra 100 til 250 norske passasjerer om bord. Da er det godt å snakke litt norsk også, synes kapteinen. Det hender at han inviterer til norsk bord om bord. For ham er det like viktig å skape et miljø for det store crewet.


– Vi har mange flinke folk og de går godt sammen. Ikke minst kan dette beskrives ved at alle trosretninger bruker det samme rommet til sine møter.
 

Måtte bare få seg Bruvik-klokke

Nå har kaptein Per Kristoffersen hatt en uke hjemme i Haugesund. Prøver å få til det en gang i året.


Bortsett fra å treffe familie og venner hadde han et klart mål: Få seg en ekte norsk Bruvik-klokke. Om bord selges klokker i alle kategorier og prisklasser. Men han ville ha en lokalprodusert. Dessuten holdt han sitt aller første foredrag på norsk om cruiselivet. Det skjedde også i Haugesund der 134 cruiselystne møtte fram.


Mange kjenner ham som keeper i Vard i ungdomsårene og som aktiv i Plogen. Hjemme jobbet han også på Dikselen.
Det var egentlig restauranteier Brakstads far som fikk ham tent på cruiselivet etter at unge Kristoffersen startet sin maritime karriere om bord i «Gann» i Stavanger, senere ni år som ansatt i Kystvakten og mange års fartstid i Nordsjøen.


Siden han startet i Royal Caribbean Cruises i 1991 har han bodd fem år i San Fransisco, seks år i Miami, ett år i Frankrike før han ble etablert med familie i Montreal der han nå bor med kanadisk kone og to barn på åtte og ti år. Han har også en 18-åring fra et tidligere ekteskap, som bor i Florida.


Mens det meste rundt cruiselivet dreier seg om sol og sjø, ligger det fem skitrekk like utenfor hjemmet hans. Om vinteren blir et turområde ala Djupadalen gjort om til tur-is der folk kan gå rundtur på skøyter. Ellers elsker han å spille golf.

 

Sju bydeler ombord

– Ombord i cruiseskipet kan du både gå på skøyter og sole deg samme dag. Vi har en egen skøytearena om bord, forteller 51-åringen fra Stakkestad.


Han beskriver cruiseskipet som en by som består av sju bydeler med temaområder og et betydelig antall aktiviteter. Skipet har et eget hospital og helsepersonell. Det kan lett flys inn både psykologer og annen hjelp hvis det er nødvendig.

Han har opplevd småbranner, at folk har hoppet over bord eller at gjester har blitt fratatt privilegiet å drikke om bord på grunn av bråk. Men det er sjelden. Det store tilbudet av aktiviteter tror han er en av grunnene til at cruiseturismen har tatt seg opp og at alt fra single til storfamilier bruker ferie på cruise.
 

Vier ektepar

– Drar du på cruise til de gunstigste prisene, kan du ha det billigere om bord enn du ville hatt det hjemme. I alle fall hvis du legger sammen matbudsjett og aktiviteter du gjerne ville gå på, er hans påstand.


Og han har faktisk passasjerer som tilbringer store deler av året om bord. En av hans litt spesielle oppgaver er å vie par. Flaggstaten Bahamas tillater kapteinen å gjøre det. Det kan være alt fra en kort seremoni til et program som er notert på 15 sider. Mange velger å holde hvert sitt glass sand i to farger og tømme dem sammen som et symbol på at de ikke kan splittes.
I år vil cruiseselskapet invitere til en storstilt ekteskapsfornyelse på Valentines day. Da er planen at så mange som 50 par skal fornye sine ekteskapsløfter. Han har fri da, og vil ikke bli en del av det i år.


Per Kristoffersen har for øvrig en turnus med ti uker om bord og ti uker fri.
Han har fått med seg den økende cruiseturismen til Haugesund. – Mens vi gjerne vil ha sol og varme, ønsker cruiseturister til Norge å oppleve lokal kultur, historie og natur. Da er ikke været avgjørende, sier han.