HAUGALAND: Etter en artikkel på trykk i avisen på mandag, er det blant noen oppstått forvirring rundt hvilke vikepliktsregler som gjelder i rundkjøring.

Aller først, en liten avklaring: I rundkjøring med vikepliktskilt har du vikeplikt for alle kjøretøy som er inne i rundkjøringen. I rundkjøring uten vikepliktskilt gjelder vanlige høyreregel. På Haugalandet har de fleste rundkjøringer vikepliktskilt.

Høyreregel i rundkjøring?

Mange haugalendinger tror det er vikeplikt for biler som kommer fra venstre i rundkjøringer. Dette er bare riktig om rundkjøringen har vikepliktskilt. Dette fortalte trafikkoordinator i Statens Vegvesen, Leiv Harald Hanesand, i artikkelen «Kritisk til skiltingen» som ble trykket i papirutgaven av avisen på mandag.

- Dessverre er ofte kjøremåten mot rundkjøring feil i vårt distrikt. Veldig mange kjører som om det er vikeplikt fra venstre. Faktisk er det ikke noen regel som forteller oss om vikeplikt i rundkjøring. Uten vikepliktskilt før rundkjøringen, skal høyreregelen anvendes, forklarer Hanesand.

Nervøs for kaos

I etterkant av at denne artikkelen hadde vært på trykk, skrev en av Haugesunds Avis sine lesere følgende:

«Jeg tør ikke tenke på hva jeg kan oppleve i rundkjøringene hvis mine medbilister, som kommer inn i rundkjøringen til høyre for meg, ikke stopper for meg med begrunnelsen at "det står i aviså" at det ikke er vikepliktsregel i rundkjøringene, - eller at det er høyreregelen som gjelder i rundkjøringen...»

LES OGSÅ: Bø-rundkjøringen frustrerer
LES OGSÅ: Blinker du riktig i rundkjøring?

Vikepliktskilt

Så da føler vi det er på plass med en liten spesifisering for å berolige trafikantene i distriktet.

Det er ingen vikeplikt for biler som kommer fra venstre i rundkjøringen, så sant det ikke er vikepliktskilt ved rundkjøringen.

I klar tale: Når rundkjøringen har vikepliktskilt har bilisten som skal inn i rundkjøringen vikeplikt for alle biler som er inne i rundkjøringen.

Når rundkjøringen ikke har vikepliktskilt gjelder vanlig høyreregel. Det vil si, du har ikke vikeplikt for biler som kommer fra venstre i rundkjøringen. 

Det store flertallet av rundkjøringer her i distriktet har vikepliktskilt. Det er dermed svært få rundkjøringer hvor høyreregelen anvendes.

Vi kjenner til kun én rundkjøring som ikke har dette vikepliktskiltet, her må høyreregelen følges. Denne rundkjøringen ligger ved Lillesund skole i Haugesund.

Kjenner du til flere?
 

FØLG HAUGESUNDS AVIS PÅ FACEBOOK: