Selgernes lørdagsmarked i Byparken

UNGE KREMMERE: – Vi har fått noen ting av bestemor og funnet fram gamle leker, sier tvillingene  Thomas og Markus Eikemo Tørring (10) i Byparken lørdag. Foto: Alf-Robert Sommerbakk

UNGE KREMMERE: – Vi har fått noen ting av bestemor og funnet fram gamle leker, sier tvillingene Thomas og Markus Eikemo Tørring (10) i Byparken lørdag. Foto: Alf-Robert Sommerbakk

Artikkelen er over 2 år gammel

Endelig har vi fått et marked i Byparken, var omkvedet blant flere av utstillerne lørdag. Kaldt, men tross alt sol på en dag som begynte med snøfall.

DEL

HAUGESUND: Sentrumssjef Odd Fossan-Waage jr. innrømmer at han var betenkt da han våknet til snø og sludd lørdag morgen: Var det julemarked som skulle åpnes og ikke et nytt marked i Byparken?

Klokka er ti, og Byparken ligger ikke nedsnødd. Faktisk er det ganske mange selgere som har fått bord og sine gjenstander og ting på plass. En del nysgjerrige kjøpere fins det også.

– Min erfaring er at folk går ut for å handle i tolvtiden, sier sentrumskoordinator Camilla Klovning i forbifarten. Ordfører Arne-Christian Mohn tar ordet for å åpne markedet.

Første steg

– La dette være første steg på veien til det yrende bylivet vi alle ønsker oss, og som vi reiser ut av landet for å oppleve. La oss sammen sørge for at vi får det her i Haugesund. Så kan heller folk reise fra landet og verden til Haugesund for å oppleve urbanitet og det som følger med: helgemarked, liv i gatene mellom husene, kaffebarer, gode restauranter og kultur til alle døgnets tider, sier ordfører Mohn.

Lørdagsmarkedet skal arrangeres hver eneste lørdag til og med september. En som er glad for det er Terje Nilsen.

Supert å få marked

– Helt fantastisk. Supert at vi har fått et lørdagsmarked. Dette har jeg gledet meg til i flere måneder. Kona mi og jeg lager en del ting, blant annet drømmefangere. Denne er laget av en hestesko, og her har du rekved som jeg har funnet. Her ser du ørene til en hare, og kanskje dette er en hai eller håkjerring, sier Nilsen.

Kona hans har føflekkreft, og de samler inn en del penger til kreftsaken. Nilsen besøker gjerne markeder på Visnes, det i Skjoldastraumen under slusedagene sommerstid og julemarkedet på rådhusplassen.

– Du var ikke nervøs da det snødde i morges?

– Nei da, jeg tok med noe plast i tilfelle. Når turistene kommer til sommeren, tror jeg det kan bli smekkfullt her i Byparken, sier Terje Nilsen.

I det samme varsler Odd Fossan-Waage at ei jente har lyst å synge. Vesle Elisabeth Kvinnsland framfører alene «Tir n'a Noir» og høster applaus. Etter på går hun bort til bordet der hun selger ting med mammaen sin. Initiativtaker til lørdagsmarkedet, Liv Ferkingstad håper at det blir folksomt disse lørdagene og er fornøyd med at initiativet hennes har blitt en realitet.

HVER LØRDAG: Hele sommeren og ut september vil det bli urban stemning og lørdagsmarked i Byparken.

HVER LØRDAG: Hele sommeren og ut september vil det bli urban stemning og lørdagsmarked i Byparken.

Kremmer-tvillinger

– Men vi kunne godt ha noe musikk her, mener hun.

Synger: Elisabeth Kvinnsland synger «Tir n'a Noir» i paviljongen i Byparken.

Synger: Elisabeth Kvinnsland synger «Tir n'a Noir» i paviljongen i Byparken.

Tvillingene Thomas og Markus Eikemo Tørring (10) er to unge kremmere som selger alt fra små flasker og leker til en globus de har fått av bestemoren. Undertegnende blir en smule interessert i globusen som ble laget den tiden Sovjetsamveldet eksisterte.

– Virker denne globusen da?

– Ja, men du må plugge i stikkontakten, sier Markus, som er fire minutter eldre enn Thomas. Selvfølgelig, dumt spørsmål. Faren til guttene, Roy Tørring er leder for rusomsorgen til Frelsesarmeens som er en med å arrangere lørdagsmarkedet sammen med blant annet Haugesund Sentrum.

Skape liv nord i sentrum

– Viktig å skape liv nord i Haugesund sentrum. Lørdagsmarkedet kan være med på det. Byparken er perfekt. Når det blir varmere i været, kan folk slapper av i de grønne lungene og rusle rundt blant selgerne. Jeg ser ikke bort ifra at Frelsesarmeen kan bidra med noe musikk også, sier Roy Tørring.

Hvem som helst kan selge det de ønsker på lørdagsmarkedet. Terje Eik-Nes har tømt loftet for gamle LP-er, blant annet med Samantha Fox, og flere par brukte skøyter.

– Greit å rydde loftet. Så bra at vi har fått et marked, sier han.

 Noen timer seinere er Camilla Klovning kjempefornøyd med besøket.

– Vi har hatt rundt tusen i Byparken og ellers mye liv rundt omkring i byen. Helt topp dette. Regner med at vi er oppe i 70–80 utstillere.

Artikkeltags