Gå til sidens hovedinnhold

125 år gammel tradisjon

Artikkelen er over 8 år gammel

Kapproingen er Haugesund bys eldste 17. mai tradisjon og ble første gang arrangert i Smedasundet 17. mai 1888. I år kan vi feire 125-årsjubileum.

HAUGESUND: – Vi i Stiftelsen Indre kai har på vegne av 17. maikomiteen arrangert kapproingen de siste 29-årene, sier leder Jan Bjørn Fiskå.

Det var ved siste sjekk påmeldt 18 lag, men etter at avisen gikk i trykken ble det holdt et informasjonsmøte der det også var mulig for etternølere å melde seg på.

– Plenty med lag og alt ligger til rette for en fin konkurranse, sier Fiskå.

Tilbakeblikk

Da kapproingen ble arrangert for første gang i 1888 rodde deltakerne i tomannsbåter og i enmannsbåt. Fiskå er usikker på om det satt to mann i de største båtene eller om det bare var betegnelsen på båtene som ble beskrevet. På premielisten er det uansett bare oppført ett navn på hver båt. Samuel Andreassen fra Risøy vant to sølvskjeer i førstepremie etter å ha klokket inn på 20 minutter og 23 sekunder.

– Vi har fine premier i 2013 også. Pengene Stiftelsen Indre kai får for å arrangere konkurransen av 17. maikomiteen går i sin helhet til premier, sier Fiskå.

Kapproingen var ikke den eneste idrettslige konkurransen på 17. mai i 1888. I det første året Haugesund hadde sin egen 17. maikomité ble det også arrangert kappgang – der kvinner debuterte i idrettslig sammenheng i byen.

Kasserer Fridthjof Eide noterte i sin rapport at det var et elendig vær for damene å debutere i, men at de klarte det med glans.

Båtene i dårlig stand

I 2013 blir det brukt livbåter som er mellom 50 og 60 år gamle. Det krever mye arbeid å sette disse i stand hvert år og Stiftelsen Indre kai har de siste årene, på grunn av liten interesse, vært i tvil om de skulle klare å få nok båter klar til start. Om livbåtene holder én sesong til er usikkert.

Å ro konkurransen er heller ikke så enkelt som det ser ut til. Et par av lagene som meldte seg på til årets kapproing måtte trekke seg etter å ha testet løypa.

– Det ble for hardt for dem, sier Fiskå.

Kapproingen i jubileumsåret starter som vanlig rundt klokken 08.00, etter Morgenprosesjonen og før Barnetoget.

 

Kommentarer til denne saken