Gå til sidens hovedinnhold

Dukket opp ved tom båt

Artikkelen er over 9 år gammel

En tom båt ved Ramsholmen gjorde at det skulle iverksettes en leteaksjon. Så dukket dykkeren opp.

HAUGESUND: En fritidsfisker som skulle dra teiner, kom ved 17.30-tiden torsdag over en tom båt øst for Ramsholmen. Båten lå stille cirka 20 meter fra land, trolig for anker.– Nøklene sto i, og jeg lurte på om båten kunne være stjålet eller om noen hadde falt over bord, forteller hobbyfiskeren. Han ringte politiet for å høre om det var meldt savnet en båt eller folk.

Politiet hadde ikke meldinger om noe slikt, men ba mannen sirkle rundt litt for å se om det var folk i nærheten. Han så ingen.

– Politiet kontaktet selv Hovedredningssentralen. De kontaktet meg for posisjon og planla å sende redningsskøyte, sier mannen. Det hadde da gått cirka en halvtime, mener han. Da kom det en dykker fra dypet.

– Hovedredningssentralen ba meg be ham om å bruke dykkerflagg. Det gjorde jeg, sier fiskeren. Han fikk kjeft tilbake.

– Jeg synes det er uansvarlig å dykke uten å bruke flagg. Jeg følte jeg måtte kontakte politiet, sier han.

Ved arbeidsdykking er det påbudt å varsle med flagg. Ved hobbydykking er det bare en anbefaling. Dykkeren hadde dermed sitt på det tørre, men ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) mener de han var på dypt vann.

– Vi vil på det aller sterkeste oppfordre folk om å bruke dykkerflagg når båten blir liggende tom. Vi har jevnlig aksjoner fordi det ikke brukes flagg, sier redningsleder Edvard Middelthon ved HRS på Sola.

På diskusjonsfora for dykkere oppfordres det til å bruke flagg for å varsle om at det er dykker i sjøen, men samtidig fortelles det om tilfeller hvor flagget har hatt motsatt effekt: Folk kjører bort til båten fordi de tror noen trenger hjelp.

En smule irritert

Dykkeren ringte selv Haugesunds Avis da han kjente igjen båten sin på h-avis.no.

Han sier til Haugesunds Avis at det ikke skulle være noen grunn til å ringe politiet om båten, blant annet fordi den var fortøyd med to ankerliner.

Mannen er en erfaren dykker og mener båtfolk her ofte vil se båten hans slik; han sier han er ute cirka én gang i uka.

Dykkeren opplever at dykkerflagg ofte gjør at folk blir nysgjerrige og kommer bort for å se. Dermed utgjør de en fare for dykkeren.

- Mange vet heller ikke hva dykkerflagget er. Folk må også huske at dykkeren ikke nødvendigvis er rett under flagget.

Mannen forteller at når han dykker i styggere vær, bruker han ofte flagg for å vise at det ikke er en båt i problemer.

Han medgir at han ble en smule irritert over at hobbyfiskeren hadde ringt politiet, og fordi han navigerte nært opptil båten hans.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK:

Kommentarer til denne saken