Fant gedigent vepsebol i garasjen

SVÆRT: Slik ser det ut i garasjen til Solveig Pedersen i Haugesund. Foto: Harald Martel Bersaas

SVÆRT: Slik ser det ut i garasjen til Solveig Pedersen i Haugesund. Foto: Harald Martel Bersaas

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Veps har bygget et bol med en diameter på rundt 50 cm i Solveig Pedersens garasje.

DEL

Full tilgang: H-avis+, eavis og Rix – 5 kr for 5 uker

HAUGESUND: - Da jeg kom hjem fra Spania-ferie i august, la jeg merke til at det var mye veps i aktivitet på utsiden av garasjen min. Så jeg kikket flere ganger etter et eventuelt bol inne i garasjen, men fant ingenting, forteller Solveig Pedersen.

50 cm i diameter

Det var imidlertid før hun lette med øynene over garasjeporten. Og der, skjult av den som regel åpne garasjedøren, fikk hun øye på et gedigent vepsebol med en diameter på rundt 50 cm.

- Det er et helt fantastisk byggverk de har laget, roser Pedersen sine flyvende innflyttere.

Hun vurderte å få bolet fjernet og tok kontakt med et lokalt firma som tilbyr skadedyrkontroll.

- De opplyste meg at veps ikke er skadedyr, men et nyttedyr. De kunne komme og ta det bort for meg, men da måtte jeg ut med 3.000 kr, forteller hun.

- Et sjeldent flott bol

Håkon Tjøstheim fra Skudeneshavn har vært birøkter siden han var 10 år gammel. 75-åringen har tidligere vært leder i Karmøy birøkterlag, og også han lar seg imponere av vepseboligen i Haugesund.
- Det er lenge siden jeg har sett et så flott vepsebol. Det er ganske fantastisk å tenke på at det er en enkel veps som har startet byggingen av noe så stort, sier han.

Pensjonisten anslår at det er mange hundre vepser som nå har adresse i Pedersens garasje, og at byggingen av bolet startet allerede rundt april i år.

Pedersen har på sin side slått seg til ro med garasjens nye «hems», og har ingenting å utsette på de svarte og gule krabatene.

- Både bilen og gressklipperen min står der inne, men vepsen har vært så travle med bolbyggingen at de ikke har plaget meg på noen som helst måte. Nå har det jo også vært veldig mye dårlig sommervær i Haugesund, og selv når jeg har hatt sjans til å sitte ute i hagen har jeg sett lite til dem.

Leiekontrakt på livstid

- Det ville vært synd å ødelegge et så flott byggverk, så der skal de få bo så lenge de vil, smiler hun.
Men naturens gang gjør at aktiviteten i garasjen uansett vil opphøre om noen måneder.

- Vepsen vil dø når de første frostnettene kommer. Da er det bare et fåtall dronningveps som overlever. De vil oppsøke vedstabler og lignende steder for å overvintre, før de starter byggingen av nye bol til våren, forteller Tjøstheim.

Vepsebolet i Pedersens garasje er stort. Tidligere er det derimot funnet bol i Norge med en diameter på hele 150 cm.
 
FØLG HAUGESUNDS AVIS PÅ FACEBOOK:

Artikkeltags