Redd for at KrF vil forskreve seg

Uenige: Tidligere parlamentarisk leder Einar Steensnæs (t.v.) følger ikke partileder Knut Arild Hareide i spørsmål om regjeringsdeltakelse, med eller uten Frp. Arkivfoto: Knut Fjeldstad, Scanpix

Uenige: Tidligere parlamentarisk leder Einar Steensnæs (t.v.) følger ikke partileder Knut Arild Hareide i spørsmål om regjeringsdeltakelse, med eller uten Frp. Arkivfoto: Knut Fjeldstad, Scanpix

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Einar Steensnæs ønsker regjeringsskifte, men tror ikke KrF er tjent med å gå i regjering. Han utelukker plass ved kongens bord sammen med Frp.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

POLITIKK: KrF-veteranen fra Haugesund, tidligere statsråd og parlamentarisk leder Einar Steensnæs mener KrF må lære av historien.– Partier med en oppslutning på mellom fire og seks prosent bør tenke seg om vel og lenge før de går inn i regjering. Små partier må dele det politiske ansvaret for den samlede politikken en regjering står for, og blir lett skyteskive for velgernes misnøye.

– Det kjenner SV og Senterpartiet på nå, det viste også vår erfaring etter Bondevik II-regjeringen, sier Steensnæs.

– Etter fire år i regjering var oppslutningen om KrF nesten halvert, selv om vi hadde statsministeren.

Rådgiver

Det er ingen hemmelighet at den tidligere haugesundsordføreren er en av dem KrF-leder Knut Arild Hareide rådfører seg med i vanskelige politiske saker. Steensnæs har 13 år bak seg i partiets sentralstyre og en fortid som både første og andre nestleder i KrF.

Steensnæs konkluderer annerledes enn partilederen både i spørsmålet om regjeringsdeltakelse og om det også kan inkludere en regjering der Frp er med:

– Det er bred enighet i KrF om at den rødgrønne regjeringen trenger avløsning. Velgerne skal vite at en stemme på KrF også er en stemme for en ny regjering.

Når det gjelder forholdet til Fremskrittspartiet, vil mange få problemer med å se hva en regjering står for som inkluderer både Frp og KrF.

Avstanden mellom partiene er for stor i viktige saker som utviklingshjelp, beskyttelse av svake grupper, kulturpolitikk, distriktspolitikk, skattepolitikken, alkoholpolitikken og på en rekke andre områder. KrF var med på klimaforliket i Stortinget, Frp sto utenfor.

– Velgerne har krav på å få vite hva en ny regjering står for. KrF hører hjemme i sentrum. Med Frp og KrF på samme lag vil det sprike for mye, sier Einar Steensnæs.

Bygge seg opp

Han mener KrF nå trenger tid på å bygge seg opp til et stabilt høyere nivå, og at dette er enklere å få til i opposisjon i Stortinget.

– Men det er velgerne som bestemmer, og valgresultatet får betydning for den endelige beslutningen, sier han.

– Vi bør uansett være en konstruktiv samarbeidspartner, og jobbe for å få gjennomslag for mest mulig av KrFs politikk. Så får valgresultatet avgjøre hva som er realistisk.

– Hva om Jens skulle ringe Knut Arild etter valget; vil du utelukke et KrF/Ap-samarbeid?

– Ja, det ser jeg på som lite realistisk. Knut Arild har sagt at han vil snakke med alle. Det er fornuftig.

På noen områder står KrF og Ap nær hverandre. Vi deler synet på svake grupper, behovet for et sosialt sikkerhetsnett i samfunnet, at vi skal ha gode fellesskapsløsninger.

På andre områder, som i familiepolitikken og i synet på de frivillige organisasjoners betydning, står vi nærmere Fremskrittspartiet.

– Men det er ikke slik at vi kan legge partiprogrammer ved siden av hverandre, sammenligne og sette strek under svaret. Politikk er mer innfløkt enn som så.

– Valgkampen kommer nok i sterk grad til å dreie seg om regjeringsspørsmålet. Jeg håper det også blir ørens lyd for å markere viktige politiske saker som KrF står for, konkluderer Einar Steensnæs.

– Pragmatisk holdning

En som følger helgens landsstyremøte i KrF med stor interesse, er fylkesvaraordfører og tidligere fylkesleder for Frp i Rogaland, Terje Halleland.

– Jeg venter at velgerne får svar på om KrF vil bidra til et regjeringsskifte ved et borgerlig flertall etter valget. Men å stille krav om at halve programmet til KrF skal gjennomføres, slik Hans Olav Tungesvik gjør i Haugesunds Avis fredag, er ikke realistisk, sier Frp-politikeren fra Vindafjord.

– Hvor ser du tilnærming mellom KrF og Frp?

– Det er uproblematisk for Frp å verne om kristne verdier og si nei til sorteringssamfunnet. På andre områder håper jeg KrF inntar en mer pragmatisk holdning. Da blir vi enige om både integrering og u-hjelp.

Når det gjelder andre spørsmål som skatt, offentlige utgifter og alkohol, forventer jeg at Høyre blir en minst like stor utfordring for KrF, sier Halleland.

– Både Frp og KrF går til valg i 2013 på sine programmer, så får velgerne avgjøre hvor stor innflytelse de forskjellige partiene skal ha i en forhandling. Jeg regner med at det er respekt for alle partiers programmer som legger grunnlaget, og jeg er ikke i tvil om at vi kan få til en alle tiders regjeringsplattform for en ny politikk, enten det er tre eller fire partier som stiller seg bak.

FØLG HAUGESUNDS AVIS PÅ FACEBOOK:

Artikkeltags