HAUGESUND: Fra og med 4. mars er det Winje som leder «Superkviss» - NRK Supers populære spørreprogrammet for barn og unge.

I fjor høst var hun programleder i den Grand Prix-lignende sangkonkurransen «Lillepri». Barn over hele landet hadde der gitt liv til doruller ved å gi dem ansikter og dresse dem opp med glitrende paljetter og andre utsmykninger en supersanger verdig.

– Dette er opprinnelig et svensk programkonsept som har hatt stor suksess der borte. NRK videreutviklet det noe i forhold til originalen og vi hadde god tro på at programserien også ville slå an her i Norge. Noe den så absolutt gjorde, sier Winje.

– Det ble mye latter

Statskanalen fikk tilsendt rundt 1.500 dorulldukker. 16 av dem ble plukket ut til å delta i delfinalene, hvor de fikk tildelt hver sin låt hvor menneskelige artister som Maria Solheim, Agnete K. Johnsen fra Black Sheeps, samt duoen Erlend og Steinjo medvirket på vokal. De unge seerne foran fjernsynet satt med makten, og skulle stemme sine favoritter videre på tv-kanalens nettsider.

– Det ble mye latter under innspillingen, da det bare var meg og en gjeng dorulldukker som skulle kommuniserer foran kameraene, ler Winje.

Styrte mye av showet

I tillegg til å være den eneste menneskelige skikkelsen foran kameraene i sin programlederrolle, stod hun selv for alt av manus og fungerte samtidig som ansvarlig musikkprodusent.

– Jeg var involvert i det meste av produksjon, som jeg da naturlig nok fikk et nært eierforhold til. På laget hadde jeg med meg mange dyktige redaksjonelle medarbeidere, musikere og dukkespillere, sier hun og forteller at musikerne Tonje Unstad og Maria Solheim, samt programleder fra tv og radio, Klaus Sonstad, var noen av dem som skrev låttekstene på bestilling fra henne.

– Det var et fantastisk ansvar å ha, innrømmer den tidligere musikklinjeeleven ved Skeisvang.


Overivrige foreldre

Etter finalen tikket det inn opp mot to millioner stemmer. «Vinneren» alene hadde fått rundt 900.000 av dem. NRK avdekket raskt at det hadde foregått grovt stemmejuks, utført av vel engasjerte foreldre.

– Barna hadde lagt sin sjel ned i arbeidet med bidragene de sendte inn til oss. Dessverre var det noen foreldre som gikk over streken for at deres barn skulle synes. Det ble helt feil. Jeg fikk en følelse av at de voksne kuppet showet.

Winje er glad for at det var stort engasjement rundt konkurransen, men at det får være grenser.

– Jeg var opptatt av å synliggjøre at dette var en konkurranse for barn, og var dermed en av pådriverne for at det måtte holdes en ny finale. Det ble det, og 30. november kunne Winje utrope poppappartisten «Lady La» som ærlig og redelig vinner.

Hørte Nirvana og Guns N` Roses

Før Super-Silje ble kompis med Fantorangen og høna Turid, arbeidet hun både i TV2-nyhetene, «God morgen» og i samme kanals ungdomssatsning «Wachera».

Da 32-åringen fikk jobben i NRK desember 2009, var hun en av flere hundre søkere på stillingen.

– Det er jo stas å være den som kommer seg gjennom nåløyet. Jeg stortrives og er privilegert som får så direkte kontakt med unger. NRK Super-avdelingen består av kompetente og flinke mennesker og jeg har en fantastisk jobb, slår Winje fast.

10 år gammel var hun på sine første pianotimer og tok altså sin videregående utdanning på musikklinjen ved Skeisvang.

– Musikk er har alltid vært viktig for meg og jeg er vel ei rockejente. I barndommen hørte mange av mine venner på New Kids on the Block, mens jeg var sterkt påvirket av min storebror og spilte Nirvana og Guns N` Roses.

Vigleik Winje, frontmannen i The Black Soul Circus og hennes påvirkningsdyktige storebror, var også en av bidragsyterne på hennes egenproduserte og bluegrass-inspirerte barneplate «Kykkelykkelig» som kom ut i 2011. Et album hvor også hennes mor Åse Sirnes Winje stod for alle tekstene.

Foretrekker skarre-r

Og med blant annet høner som skrøner og kuer med luer, turnerte Super-Silje i fjor samen med sine musikere og holdt godt over 20 konserter rundt om i landet. Haugesund og Steinparken var selvsagt et av stoppestedene.

– Det er alltid ekstra gøy å opptre hjemme. I Haugesund synger barn, og voksne, med skarre-r, slik det skal synges.Super-Silje kan avsløre at hun og hennes mor og tekstforfatter har pratet og diskutert rundt hvilke temaer og historier som kan være aktuelle på et mulig andrealbum.

Det er nå tolv år siden Winje selv bodde her. Men byen og folket har enda sterk tiltrekningskraft på henne.

– Jeg er glad i byen, og er nok det man kan kalle en utflyttet Haugesund-patriot. Samtidig har jeg tre tantebarn der som gjør at jeg ofte drar over fjellet.

– Er det ekstra stas for dem å gå sammen med deg i Haraldsgata?

– Det er jo det. Men jeg merker jo også at de vil ha meg litt for seg selv.

Undercover i dyrehagen

Noe Winje fikk erfare da hun reiste til dyreparken i Kristiansand sammen med familien og sine tantebarn i fjor sommer.

– Da insisterte niesen min på at jeg skulle ha caps, solbriller og sorte klær på meg, slik at ingen andre barn kunne kjenne meg igjen, forteller den vanligvis så fargerike 32-åringen. Selvsagt fikk en kamuflasjekledd Winje også tildelt kodenavn: Tante Lilje.

– Blir det barne-tv på deg i lang framtid?

– Som fast ansatt i NRK har jeg mange muligheter om det skulle dukke opp spennende prosjekter også i andre avdelinger. Men akkurat nå trives jeg veldig godt i Super.