Bala Garba er fortsatt FKHs målkonge

Nummer én: Bala Garba scoret 61 mål for FKH og er tilbake på scoringstoppen, ti år etter at han forlot klubben.Foto: Terje størksenFoto: terje størksen ¬ ¤ ¬ ¬ ¬ ¤ ¬ ¬ ¬ ¤ ¬ ¬ ¬ ¤ ¬ ¬ ¬ ¤ ¬

Nummer én: Bala Garba scoret 61 mål for FKH og er tilbake på scoringstoppen, ti år etter at han forlot klubben.Foto: Terje størksenFoto: terje størksen ¬ ¤ ¬ ¬ ¬ ¤ ¬ ¬ ¬ ¤ ¬ ¬ ¬ ¤ ¬ ¬ ¬ ¤ ¬

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nikola Djurdjic trodde han var tidenes målscorer i FKH da han forlot klubben i fjor. Han og alle oss andre tok feil.

DEL

FOTBALL: Nikola Djurdjic stoppet på 58 obligatoriske mål for FKH. Derom hersker ingen tvil, selv om han står oppført med 59 i FKHs statistikk.

I den samme statistikken har Bala Garba siden 2002 stått registrert med 57 obligatoriske mål. Det er feil. Han har 61.

Det var sportsjournalist i Haugesunds Avis, Øystein Eide, som oppdaget feilen i forbindelse med sitt arbeid med FKH-boken, som kommer ut 15. mars i år.

– Bala Garba er selvsagt omtalt og intervjuet i boken. Jeg ønsket å fortelle hvor viktig han har vært for klubben og gikk gjennom sesong for sesong. Da jeg summerte scoringene hans, oppdaget jeg til min store overraskelse at det ikke stemte med FKHs egen statistikk. Jeg fikk hjelp til å kontrollere tallene, og det viste seg at FKH-historien må skrives om. Bala Garba har scoret 61 mål. Djurdjic har 58, sier Eide.

Ikke viktig for Garba

Intervjuet med Nikola Djurdjic i FKH-boken er gjort i den tro at serberen forlot klubben som tidenes toppscorer.

– Men jeg har presisert i boken at det er feil. Jeg har også opplyst Bala Garba om tallenes tale. Men han er ikke så opptatt av statistikk. Garba forteller at han spilte fotball først og fremst for å ha det gøy. Han har tidligere gratulert Nikola Djurdjic som en verdig arvtaker på scoringstoppen, sier Øystein Eide.

Det er i 2001 og 2002 de statistikk-ansvarlige i FKH har hatt noen dårlige sesonger. Parallelt med klubbens store økonomiske nedtur.

Spesielt i årsrapporten for 2001 er det mange statistikkfeil. Bala Garba er der registrert med totalt 23 obligatoriske mål. Fakta er at han scoret 18 i serien og ett i cupen, totalt 19.

Til gjengjeld er de åtte obligatoriske målene han scoret i 2002, ikke tatt med i adelskalenderen.

Det betyr at Garba står bokført med fire mål for lite.

53 i serien og åtte i cupen

Nigerianeren har scoret totalt 61 obligatoriske mål for FKH fordelt på seks sesonger.

1997: 12 (6 i serien+6 i cupen)
1998: 6 (6+0)
1999: 12 (11+1)
2000: 4 (4+0)
2001: 19 (18+1)
2002: 8 (8+0)
Totalt: 61 (53+8)


Bala Garba er en av de største profilene i FKH-historien. Han ble i sin storhetstid omtalt som «verdens mest kjente haugesunder».

Han forlot FKH før 2003-sesongen, da han tok turen til Sundsvall i Sverige.

Siden har han spilt i Start (seriesølv i 2005) og Notodden før han flyttet «hjem» til Haugalandet igjen og slo seg ned i Kopervik.

I fjor trente han Haugaland til opprykk fra 6. til 5. divisjon. I år trener han juniorlaget til Vedavåg.

Bala Garba er blitt 38 år og jobber nå som vekter ved flyplassen på Karmøy.

Kanskje er det Garba som i dag sjekker FKH-spillerne gjennom sikkerhetskontrollen på vei til Tyrkia?

I så fall får de et bredt smil med seg på veien.

Artikkeltags