Rettssaken ligger flere dager etter skjema

Aktoratet med politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal, Haugaland tingrett Rettsak mot medlemmer av SOS Rasisme. Foto: Harald Nordbakken

Aktoratet med politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal, Haugaland tingrett Rettsak mot medlemmer av SOS Rasisme. Foto: Harald Nordbakken

Artikkelen er over 4 år gammel

Rettssaken mot åtte bedrageri-tiltalte medlemmer i SOS Rasisme ligger flere dager etter skjema. I dag skulle første vitne forklart seg, men retten er ennå bare halvvegs i rekken av forklaringer fra de tiltalte.

DEL

HAUGESUND: Det er satt av ti uker til den omfattende rettssaken, men tidsrammen slo sprekker allerede første dag. Heller ikke det  justerte tidsskjema fanger opp de omstendelige utspørringene av de tiltalte. I dag satt organisasjons ansvarlige for medlemsregistreringen, Bjarne Stokke fra Haugesund, i vitneboksen mens verveskjemaer og medlemslister ble vist fram på skjermene i rettssalen. Stokke forklarte hvordan han sjekket at navnene på verveskjemaene var reelle.

- Her er en mann på 23 år som har 13 familiemedlemmer, påviste aktor, politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal. Har du noen kommentar til det?

- Det er jo noen familier som er store, da …

I fortsettelsen ble det vist verveskjema med både 11 og 12 familiemedlemmer, og i ett tilfelle hele 19.

- Men bare to er blitt registrert som medlemmer, brøt den hovedtiltaltes medforsvarer Erik Lea inn, bare for å høre at aktor gjorde et poeng også av det:

- Dette er også registrert som et eget lokallag. Med bare to medlemmer er de under grensen for å være  tilskuddsberettiget som lokallag, repliserte politiadvokat Bjørndal og gjorde  en rask summering av potensiell støtte. Med små, enkle grep kunne den store familien som medlemmer og lokallag gi SOS Rasisme om lag 12.000 kroner i ulike støtteordninger over to år.

- Men det kan jo være korrekt da! utbrøt advokat Lea og mente aktor nå beveget seg langt inn i prosedyren.

- Jeg vil bare vite hva tiltalte har gjort for å sjekke disse opplysningene, forklarte aktor.

Bjarne Stokke forklarte at han brukte mye tid på å dobbeltsjekke verveskjemaene før de ble ført inn i medlemsregisteret, og at han rett som det var oppdaget dobbeltføringer eller andre feil som han ikke la inn i medlemsregisteret.

Stokke er den fjerde av de tiltalte som forklarer seg. Etter ham er det ennå fire som står for tur. Onsdag skulle representanter for Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) ha møtt som de første av 170 vitner i saken.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken