Gå til sidens hovedinnhold

Bærer på drømmen om svart belte

Artikkelen er over 7 år gammel

Fordelt på avdelinger i Haugesund og Bjoa har Haugesund Taekwon-Do Klubb rundt 60 medlemmer – de fleste av dem barn og ungdom.

TAEKWON-DO: Etter å ha prøvd ulike idretter, bestemte jeg meg for å prøve taekwon-do. Det er jeg veldig glad for nå. Dette er sporten jeg liker aller best, forteller 13 år gamle Nathanael Landa fra Haugesund.

Han har nå holdt på med taekwon-do i rundt fem år og har i likhet med sine treningskamerater Jonas Løvereide Faye (14) og Arne Iver Flatøy (15) rødt belte.
Jonas er fra Bokn, men tre ganger i uka kjører foreldrene ham til Haugesund og gymsalen til Lillesund skole.

– Det var to andre fra Bokn som gikk på taekwon-do og jeg ville derfor prøve, også jeg. Jeg likte dette veldig godt og selv om de nå har sluttet er jeg med for fullt.

– Jeg trener to ganger i uken selv. I tillegg er jeg med som hjelpeinstruktør for de yngste én gang i uken, opplyser Faye.

Drømmen om svart belte

May-Lene Strøm er ansvarlig klubbinstruktør og leder i klubben.

– Å være med å instruere er faktisk et krav om en ønsker å gradere til høyt nivå. Mange drømmer om svart belte, men for å nå dit må en modnes over tid. Hodet må være med og en må vise at en har den rette holdningen før en kan gradere til svart belte, sier Strøm.

De tre tenåringene Ungsport snakket med forteller at de alle tre er blant dem som har svart belte som mål.

– Vi er ikke så opptatt av konkurranser, men driver med denne idretten først og fremst fordi det er kjekt og en flott måte å holde seg i form på. At det også er selvforsvar er veldig greit, men det er ikke hovedgrunnen til at vi har valgt denne sporten.
Forhåpentligvis slipper vi å havne i situasjoner der vi må forsvare oss, sier guttene.


– På sikt er det svart belte som er målet, men vi er klar over at vi må jobbe mye for hver gradering nå. Et svart belte er noen år fram i tid, men det skal da også henge høyt, smiler Jonas Løvereide Faye.

Kampkunst

May-Lene Strøm kom til Haugesund fra Bardufoss i 2005. Hun stiftet selv klubben og hadde kun ett medlem det første halvåret.

– Taekwon-Do er kampkunst og en semikontaktsport. I motsetning til fullkontakt er det ingen knockout her.

– Sporten består av mønster (teknikker og bevegelser mot en tenkt motstander), spark, sparring og selvforsvar.

– Passer godt for jenter

Haugesund Taekwon-Do Klubb har base i gymsalen til Lillesund skole, men har også en egen avdeling på Bjoa.

– Vi har egne barnepartier for dem som går på barneskolen. Ungdom og voksne trener sammen. Medlemmene våre er fra 6–7-årsalderen og opp til rundt 50. Totalt er vi rundt 60 medlemmer.

– Det er litt flere gutter enn jenter i klubben, men dette er utvilsomt en sport som passer like godt for jenter som for gutter, sier May-Lene Strøm.