BASKETBALL: Haugesund er sterkt representert på G16- landslaget i basketball.

Mikal Gjerde fra Haugesund Basketballklubb (HABA) er med i 16-mannstroppen. Det samme er Ole Svendsen Strand, som før denne sesongen flyttet til Oslo og klubben Sandvika for å utvikle seg videre som basketballspiller.

Den tidligere elitespilleren Halvor L. Gulliksen er fysisk trener. Og Astrid Hagland Gjerde er Team Manager.

– Jeg fikk en forespørsel i høst og takket ja. Jeg har vært lagkontakt i HABA noen sesonger. I tillegg kjenner jeg flere personer som jobber rundt dette landslaget. Jeg gleder meg. Det blir kjempespennende. I mai er det nordisk mesterskap i Sverige, og i august venter EM i Bulgaria, forteller Hagland Gjerde.

Sønnen på 14 år har ikke noe imot at mamma er med på landslaget. Tvert imot.

– Jeg er glad for det. Egentlig er det utrolig kult, sier Mikal Gjerde.

Han er yngst og en av to 2000-modeller som er tatt ut på G16-landslaget (1999).

Haugesunderen som allerede rager 194 cm over parketten, beskrives av HABA-trener Bjørn Breivik som et «litt unikt» talent.

– Han er kanskje den mest talentfulle spilleren jeg har vært borti. I tillegg er han den som trener mest og jobber hardest. Det er oppskriften på suksess. Mikal kan nå langt, sier Breivik.

– Mikal er et av de største talentene vi har sett i norsk basketball på flere år, sier landslagskoordinator Bård Stoller.

Trener hver morgen

14-åringen står opp mellom fem og halv seks hver dag for å trene før skolen begynner.

– Det går i basketball fra morgen til kveld, smiler han.

Allerede denne helgen er det landslagssamling i Oslo. Og går det som Mikal håper, blir det vanskelig å hoppe over Gjerde når de neste landslagstroppene skal tas ut.