– Ingen Ironman i Haugesund i 2016

SLUTT FOR IDRETTSFESTEN? Ironman 2015 går i Haugesund, som planlagt. Deretter er det slutt, sier Ironman-sjef Ivar Jacobsen. Her fra målområdet under Ironman 2014. arkivFoto: Alfred Aase ¬

SLUTT FOR IDRETTSFESTEN? Ironman 2015 går i Haugesund, som planlagt. Deretter er det slutt, sier Ironman-sjef Ivar Jacobsen. Her fra målområdet under Ironman 2014. arkivFoto: Alfred Aase ¬

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Ivar Jacobsen er klar til å finne en ny vertskapsby for Ironman fra 2016.

DEL

HAUGESUND: Onsdag vedtar bystyret i Haugesund kommunens budsjett for 2015. I rådmannens budsjettforslag var bevillingen til Ironman på kr 500.000 strøket.

I flertallsforslaget fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, som blir vedtatt onsdag, er det heller ikke funnet midler til Ironman kommende sommer.

– Det finnes ikke penger til Ironman i 2015. Totaliteten i budsjettet viser at det ikke er rom for det, sier Høyres gruppeleder Jarle Utne-Reitan.

De tre partiene peker på at Haugesund kommune yter «en ikke ubetydelig støtte gjennom personalressurser, tjenester og materiell i forbindelse med planlegging og gjennomføring av arrangementet».

Retter blikket mot 2016

I stedet for å bidra direkte økonomisk i 2015 ønsker de tre partiene å rette blikket mot Ironman i 2016.
«Bystyret ber derfor rådmannen ta initiativ overfor våre nabokommuner og fylkeskommunen med sikte på å sikre en regional medfinansiering samt økt støtte fra reiselivsnæringen og andre kommersielle aktører som nyter godt av ringvirkningene av arrangementet» heter det i flertallets forslag.

– Vi støtter Ironman og det er et svært godt tiltak for hele regionen. Derfor ønsker vi også at de som nyter godt av Ironman skal være med å bidra økonomisk, slår Utne-Reitan fast.

– Motløs og lei meg

Det er slett ingen trøst for Ironman-general Ivar Jacobsen.

– Det er ikke noe vits i å jobbe for finansieringsløsninger for 2016. Om ikke Haugesund som vertskapskommune bidrar i 2015 må vi umiddelbart starte prosessen med å finne ny vertskapsby for 2016-arrangementet, understreker Jacobsen.

Han er ikke imponert over forslaget om økt støtte fra reiselivet og andre kommersielle aktører som nyter godt av ringvirkningene.

– Vi har allerede med oss alle aktørene som hotellene, utelivsbransjen, destinasjonsselskap, lokale sponsorer og 600 frivillige. Det er bare kommunen som mangler. De tjenestene vi benytter fra Haugesund kommune, som for eksempel flagging, betaler vi for, sier Jacobsen.

Han er klar på at mangelen på støtte fra kommunen er lite motiverende.

– Jeg blir både motløs og lei meg. Haugesund blir innhentet av småborgerlige holdninger, sier Jacobsen som nylig inviterte 90 politikere til et informasjonsmøte om Ironman.

DAGENS LEDER: Ironman bør få støtte

Bare en møtte: Høyres Rita Leinan.

– Korttenkt og passivt av politikerne, sier Ironman-sjefen.

Ironmans verdiskapning er anslått til 13,5 mill. i 2013. Ifølge Jacobsen vil 2015-tallene, med 2.000 deltakere, være 45 prosent høyere. Dessuten understreker han at det er et krav fra Ironmans lisensgiver World Triathlon Corporation om at vertsbyen bidrar økonomisk.

Jarle Utne-Reitan har fått med seg at Ivar Jacobsen truer med å flytte Ironman.

– Tror du han mener alvor?

– Ivar Jacobsen er glad i Haugesund. Jeg tror han vil strekke seg langt for at det blir Ironman i Haugesund også i 2016, sier Høyres gruppeleder Jarle Utne-Reitan.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken