Den store smerteprøven

KLARE FOR EN SKIKKELIG UTFORDRING: Øystein Viland (f.v.), Lars Christian Espenes, Heljar Ballo, Odd Erik Osmundsen, Roald Larsen, Tor Eirik Huse og Arvid Rongve er sju av ti haugesundere som lørdag skal sykle Paris-Roubaix Challenge. Truls Lea, Jostein Salemonsen og Christian Våge er de tre andre.  Foto:  Harald Nordbakken

KLARE FOR EN SKIKKELIG UTFORDRING: Øystein Viland (f.v.), Lars Christian Espenes, Heljar Ballo, Odd Erik Osmundsen, Roald Larsen, Tor Eirik Huse og Arvid Rongve er sju av ti haugesundere som lørdag skal sykle Paris-Roubaix Challenge. Truls Lea, Jostein Salemonsen og Christian Våge er de tre andre. Foto: Harald Nordbakken

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Lørdag sykler ti haugesundere Paris-Roubaix. Søndag skal de se Alexander Kristoff gjøre det samme – hvis de er i stand til å bevege seg.

DEL

SYKKEL: Tidligere proffsyklist Dag Erik Pedersen har selv syklet Paris-Roubaix. Han sammenligner det med å sykle i et steinbrudd.


– De verste brosteinsgatene i Stavanger er som biljardbord sammenlignet med disse veiene. Hendene, albuene, ryggen og nakken – det er så vondt etterpå at det er helt ubeskrivelig, forteller Pedersen til NRK.


– Vi ser først og fremst fram til en flott opplevelse, men samtidig er det med litt skrekkblandet fryd vi har sett fram til denne helgen. Vi skal uansett suge til oss stemningen begge disse dagene, forteller Odd Erik Osmundsen, én av ti haugesundere som lørdag skal sykle Paris-Roubaix Challenge.

53 km på brostein

Det er amatørversjonen haugesunderne skal sykle lørdag.
 

– Vi slipper de 80–90 kilometerne proffene sykler som «oppvarming», men vi får alle brosteinspartiene. Det vil si 27 brosteinspartier på til sammen 53 kilometer, forteller Osmundsen og Øystein Viland.


De er godt forberedt på at det ikke bare blir sykling på dem lørdag.
– Evnen til å lappe og det å ha nok slanger med blir viktig. Det blir nok en del punkteringer, medgir Osmundsen.


– Leif Erik Bystrøm – far til Sven Erik – har veddet på at jeg ikke klarer å komme meg i mål uten å punktere. Jeg har svart ham at jeg ikke skal nedi bakken med foten en gang, ler Heljar Ballo som med sine 57 år er gruppens eldste.

– Vi vet ikke hva vi går til

De ti er i aldersgruppen 37–57 år og har tidligere stort sett nøyd seg med lokale ritt som Hårfagrerittet. Noen har riktignok syklet Trondheim-Oslo, men ingen har erfaring med noe som kan måle seg med det som venter dem i Frankrike denne helgen.


– Vi sykler lørdag og håper å være i stand til å krabbe bort for å se proffene sykle søndagen. Det er vel egentlig ingen av oss som egentlig vet hva vi går til. Heldigvis, smiler Osmundsen, som legger til at målet først og fremst er å komme seg til mål.


Roald Larsen var den som kom opp med ideen, men gruppen forteller at det var ikke vanskelig å si ja da ideen først var lansert.


– Drømmen var jo egentlig bare å få se et slikt ritt, men nå får vi i tillegg være med å sykle dagen i forveien. Det er stort, kommenterer Osmundsen.

– Muskulaturen blir most

Når Alexander Kristoff søndag sykler det klassiske endagsrittet er han favoritt. Stein Ørn er hans stefar og trener. Han forteller NRK at Kristoff går for å vinne også dette rittet, og bekrefter at rittet er en krevende styrkeprøve:


– Rittet regnes av mange som det hardeste løpet i verden. Brosteinen er lagt helt uregelmessig, noe som gjør at rytterne blir totalt most i muskulaturen når de rister i 50 kilometer i timen, forteller han til NRK.


Selv om det neppe går like fort med de ti haugesunderne lørdag, kan vi ikke annet enn å si: Lykke til!

Artikkeltags