Gå til sidens hovedinnhold

Hvor mye gir du barna i ukelønn?

Artikkelen er over 8 år gammel

Ferske tall viser at ni av ti norske foreldre gir barna lommepenger. Barn i Rogaland får i snitt 13 kroner mer enn barn i Hordaland, men ingen er så gavmilde som foreldre i Troms.

STAVANGER: Barn i barneskolealder får i Norge i gjennomsnitt 56 kroner i uka i lommepenger. På ungdomsskolen stiger beløpet til 135 kroner mens unge mellom 16 og 18 år får 218 kroner i lommepenger hver uke.

Det viser en ny undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for SpareBank 1 om økonomien til barn og unge mellom 8 og 18 år.

– Det finnes ingen fasit for hva som er rett sum lommepenger. Det kommer an på hva det er meningen at de skal dekke, og det er mange måter å gjøre dette på. Hver familie bør finne ut av hva som passer dem, sier professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund ved Universitetet i Oslo (UiO) til NTB.

Tre av fire av de spurte foreldrene holder seg under 200 kroner per uke i lommepenger. I snitt ligger Troms høyest med 160 kroner per uke i lommepenger, mens foreldre i Oppland gir minst i snitt med 105 kroner.

Kanskje litt overraskende er det at foreldre med høy og lav inntekt gir omtrent like mye. Når det gjelder utdanningsnivå hos foreldrene, betaler de med lav utdanning mer i lommepenger enn snittet for de med høyere utdanning.

Sunt å være blakk

Blant foreldrene sier 27 prosent at lommepengene delvis skal brukes til sparing, mens 26 prosent forventer at pengene skal dekke hobby og fritidssysler. Hele 79 prosent svarer at lommepengene kan brukes fritt, for eksempel til godteri, kino og småutgifter.

– Foreldre behøver ikke detaljstyre all bruk, men noen grenser er rimelige. For eksempel bør det være et krav at lommepenger ikke går til noe helseskadelig, som røyk, snus og alkohol, sier Ulvund.

Foreldrene til de yngste barna vil i større grad enn foreldrene til eldre barn at lommepengene også skal gå til sparing.

– Bør de yngste styres mer?

– De vil kanskje i større grad kunne bruke opp pengene impulsivt, men det er ikke nødvendigvis så dumt. Det ligger god læring i å vite hvordan det føles å være blakk. Det er greit å lære det tidlig, sier pedagogen.

Mye å lære

Undersøkelsen viser at de eldste, 16-18 år, mer enn de yngste, 8-12 år, må bruke pengene på løpende utgifter som klær, transport og mobil.

– Det sier seg jo selv at de trenger mer å rutte med om de skal dekke slike kostnader, påpeker Ulvund.

Han mener det er lærerikt å få ansvar for å dekke løpende utgifter selv.

– Hvis barna er modne for det, er det fornuftig å gi dem et budsjett. Slik lærer de pengebruk, hvordan man må disponere pengene slik at de ikke går tom før neste utbetaling. Men skal det være noe poeng i det, må det ikke være slik at de kan løpe og be mor og far om mer penger med en gang det er tomt i kassa, sier Ulvund.

Tjente penger

59 prosent av foreldrene knytter lommepengene til krav om å hjelpe til hjemme, i tillegg har ett av fire barn og unge betingelser om god oppførsel for å få utbetalt.

– Å få noe utbetalt bør helt klart knyttes opp til at de skal gjøre noe for pengene. Selv små barn kan gjøre småjobber, som å rydde rommet sitt, tømme oppvaskmaskinen eller gå i postkassen. Samtidig må det ikke bli sånn at barn og unge skal få betalt for alt de gjør. Noe må man kunne forvente at de gjør uansett. Mitt råd er å begrense antall arbeidsoppgaver de får betalt for og gjøre det klart hvilke det gjelder, sier Ulvund.

Han mener det verste som kan skje er at unge får en sum penger uten noen avtale om hvorfor de får dem eller hva de skal brukes til. (©NTB)