HAUGESUND: Sveibuen Kjetil Berge er årets kurator. Det er han som har sendt ut invitasjonene kunstnerne har besvart med et kunstverk.

Intet mindre enn sjelens og intellektets tilstand i 2013 ønsker han tilbakemeldinger på under tittelen «tegn NEARFAR». Og alle redskaper som kan brukes til å tegne med er velkomne.

Slik vil Janna Thöle-Juuls to roterende grantrær kalt «Tremaskin» skape tegn etter mange svisj-runder, slik tegner Fride Haram Klykken i havet ved å svømme med et langt skjerf i «Havteikningar», og slik skal Sigmund Skards og Anders Kjellesviks «Tandemballong» og «To sider av samme sak» kobles sammen til tegn vi alle kan gjenkjenne.

Over fjorden

– Vi har samarbeidet over fjorden. Jeg er fra Stord og han holder til i Sveio, sier Anders Kjellesvik. Han og Sigmund Skard planlegger en performance hvor gjerdetrappen med levende mott i er et sentralt element.

– Vi driver skulpturelt sambruk og dette handler blant annet om politiske og økonomiske grenser – og om samtaler mellom naboer og generasjoner. Tegning kan jo også være konstruksjon, det rent formale, men vi er nok mer forhistoriske her enn nyskapende, mener Kjellesvik.

Linda Skares «Svarte Kladder» fra 2010 har fått en samtalepartner i Daniel Bells bevegelige «Go on» på den andre veggen.

– Da jeg så årets utlysingstekst tenkte jeg at der, der har jeg noe. Og nå er jeg begeistret over å ha havnet i så digert format med disse enkle digitale musetegningene mine som poppet opp og ble til noe, sier haugesundskunstneren. Hun er med på Vestlandsutstillingen for første gang.

Kroppstegn

Joakim Lund er også representert med en tegning, mens Anne Knutsen, haugesunder bosatt i Bergen, stiller med videoen «Tegninger».

En kvinne markerer strekkmerkene på en mage som ikke har vært i solen på mange år med en japansk tusj slik at det blir en slags kalligrafi.

– Jeg jobber med video og installasjoner og er opptatt av vår problematiske tilværelse og vår eksistens. Vi sliter for å få orden i kaoset og kontroll, og i denne videoen ligger det kanskje noe om å ta kontroll? Så kan vi jo også trekke inn verdens navle og navlebeskuelse og dette med å merke kroppen på ulike vis, sier Knutsen.

Kurator Kjetil Berge ser seg fornøyd om i salene. Peker ut Roald Solbergs kutter.

– Et bilde som måtte med fordi det for meg er selve vestlandsidealet.

Berge skal etter en måneds visning i Haugesund sende Vestlandsutstillingen videre til Førde, Stavanger, Øystese og Ålesund.