Gå til sidens hovedinnhold

I 2012 var det nesten 2500 påmeldte til Hårfagrerittet. Nå, drøye tre uker før årets ritt, har tallet falt til under 100.

Artikkelen er over 3 år gammel

Interessen for sykkelritt stuper. Hårfagrerittet står i fare for å bli lagt ned.

SYKLING: «Var litt usikker på om jeg skulle skrive denne meldingen i fare for å virke sutrende, men har valgt å gjøre det likevel».

Slik begynte Hårfagrerittet-leder Jan Erik Søvig meldingen som han fredag la ut på Facebook-siden til sykkelklubben CK Haugaland.

«Vi har jo merket i de siste årene at det har vært en merkbar nedgang i både deltakelse på lokale ritt og enda færre som vil være frivillig. Betyr dette at vi ikke vil ha ritt lenger, eller tror vi at det sikkert er noen andre som kan stille opp?", spurte Søvig, før han opplyste om at bare 55 deltakere – og to frivillige – hadde meldt seg på til Hårfagrerittet.

Les også

– Påmeldingen er dårlig

 

– Vær så snill og meld dere på

«Med mindre dette tallet ikke stiger betraktelig, kan vi med stor sikkerhet si at det ikke er rom for Hårfagreritt til neste år. Det vil etter min mening være et stort tap for regionen vår», skrev Søvig, og kom med følgende bønn:

«Så til de av dere som har et hjerte for sykling og vil at vi skal ha et tilbud på Haugalandet. Vær så snill og meld dere på. Enten som deltaker eller som frivillig».

 

Han har fått flere tilbakemeldinger etter Facebook-meldingen sin.

– Det er litt som forventet. Folk sier at de skal ta seg sammen, sier Søvig.

Det har også noen gjort allerede. Mandag formiddag hadde antall påmeldte til Hårfagrerittet økt til 75.

– Flere har også meldt seg som frivillige, sier han.

Det lover uansett ikke godt når det bare er drøye tre uker til årets ritt (2. juni). I 2012 var det nesten 2500 påmeldte, men i fjor var tallet nede i 430.

Tror det snur, men ...

Nå er det ikke bare Hårfagrerittet som sliter. I fjor måtte Tysværrittet avlyses for første gang, og Steinsvikrittet falt for andre året på rad.

– For tidlig å konkludere for vår del, sier Steinsvikrittet-leder Håkon André Waage om påmeldingen til årets ritt, som arrangeres 25. august.

 

Det står ikke bedre til ellers i landet. Interessen stuper, og på de fem siste årene har over 100 ritt forsvunnet, skriver Dagens Næringsliv.

– Idretten vokste kanskje litt for fort uten at man visste hva som var den egentlige grunnen til veksten. Det er fortsatt vanskelig å sette fingeren på, sier Norges Cykleforbunds sportskoordinator Thomas Dahlsrud til DN.

Hårfagrerittet-lederen har heller ingen god forklaring på hva som har skjedd, men han tror det vil snu.

– Det gjelder bare å ha is i magen og stå det ut, sier Søvig.

Men så lenge deltakersvikten fortsetter, så spørs det om Hårfagrerittet har så mange år igjen.

– Rittet blir uansett arrangert i år, men det spørs hva som skjer neste år, sier han.

Kommentarer til denne saken