HAUGALANDET: – Woho. Så gøy. Dette betyr så mye for oss og festivalen, men er også en god nyhet for alle som er glade i Vibrandsøy, slår Emilie Bersaas fast.

Prosjektlederen blir overrasket når Haugesunds Avis slår på tråden og forteller at hun og sommerens festival, i regi av Røde Kors, Forandringshuset og Skattkammeret, er mottaker av 82.000 kroner.

– Nå ble jeg overrasket. For oss er det nesten avgjørende for å kunne lage en god festival, mener Bersaas.

– 15 verdige mottakere

For andre gang deler Haugesunds Avis ut 900.000 kroner til gode formål i vår region. Det kom inn 76 søknader der det til sammen ble søkt om nesten sju millioner kroner.

– Det var mange gode søknader. Dette viser at det er stor dugnadsånd og mange som står på for å gi barn og unge gode fritidstilbud i kommunene våre. Det har vært vanskelig å velge bort søkere, men vi har i alle fall funnet 15 verdige mottaker, sier ansvarlig redaktør Einar Tho, som har ledet juryen der han har hatt selskap av Hanne Simonsen, Solveig Vik og Øystein Vormestrand.

Derfor deles det ut penger

  • Sammen med Sparebankstiftelsen DNB deler Amedias aviser ut 25 millioner kroner i støtte til lag og foreninger.
  • Sparebankstiftelsen DNB kjøpte i sin tid Amedia, og opprettet den selveiende Amediastiftelsen for å ivareta eierskapet.
  • I formålet til stiftelsen er det sagt at det kan brukes av overskuddet til å gi bidrag til allmennnyttige formål. Derfor deler Haugesunds Avis nå for andre gang ut 900.000 kroner til gode formål i vår region.

Gratistilbud for barn og unge

En av mottakerne er altså Sommerfestivalen på Vibrandsøy som har søkt om penger til rastebenker og utstyr.

Festivalen arrangeres fra 5. til 9. juli i år, og planen er ifølge prosjektleder Bersaas at festivalen skal bli årlig.

– Det er knapt noe å sitte på på Vibrandsøy, så selv om det har veldig stor verdi for oss, så vil benkene glede hele byen og alle som besøker øya, tror Bersaas.

Festivalen er under full planlegging, men Bersaas kan avsløre at tilbudet er gratis og at det mandag, tirsdag og onsdag på dagtid er opplegg for barnefamilier, mens det på ettermiddagene og kveldene onsdag, torsdag og fredag vil være for ungdommer mellom 13 og 18 år.

– Vi legger opp til noen aktiviteter, men det handler også om å gi barn og unge et gøy sted å være sammen og på egne premisser. De kan fiske, bade, danse, synge, prøve ut SUP-brett som er noe av det kjekke Skattkammeret har med seg, og mye annet. I tillegg får de oppleve Vibrandsøy som er en så fantastisk plass så nært sentrum og ha en ferieopplevelse med trygge rammer i egen by, sier Bersaas, som jakter på både frivillige og ungdommer som kan få sin første, viktige sommerjobb under festivalen.

Disse fikk aller mest

Aller mest penger fra Haugesunds Avis er det Fjellbakkane Velforening og Skjoldastraumen Bygdalag. Begge får 100.000 kroner hver.

Fjellbakkane velforening i Haugesund skal bygge en sterkt ønsket taubane på lekeplassen Dompa som brukes av barn og barnehager i hele bydelen.

I Skjoldastraumen skal det bygges bane for frisbeegolf.

– Begge disse tiltakene vil være til glede for mange, langt utover foreningene som søker. Det er noe vi har lagt vekt på i tildelingene, sier Tho.

Også Stegaberg idrettslag får støtte til å bygge frisbeegolfbane, og til å oppgradere sandvolleyballbanene. Også på Karmøy gis det penger til frisbeegolfbane. Der er det Hinderaker & Visnes vel som skal bygge.

Kanohenger, Olalia og småbaner

Åkra speidergruppe får 77.000 kroner til å lage et flott uteområde med benker og bålplass.

Førre-Aksdal KFUK/KFUM har fått 75.000 kroner til en kanotilhenger med åtte kanoer. Apropos kano: Tysvær Kano- og kajakklubb får samme beløp til å delfinansiere en åpen aktivitetspark for trening.

– Vi har også tro på aktivitetsområder Haugesund turistforening skal bygge ved Olalia. De får støtte, kommenterer juryen.

Videre får SK Vedavågen støtte til aktivitetsrom, SK Nord får til småbaner til de minste fotballspillerne, og Isvik Hageby Velforening får penger til en lekeplass.

Slakk line og badeflåte

Sagatun Nord Velforening skal oppgradere tufteparken i Kvalsvik med slakk line, mens både Vikebygd Motorbåtforening og Skår Grendahus BA får støtte til badeflåte.

– Til dem som ikke får, er det bare å beklage, og be folk søke på nytt neste gang. Årsaker til avslag kan være at tiltaket faller utenfor kriteriene, at laget nylig har fått støtte, eller at det rett og slett ble prioritert annerledes denne gangen, sier Tho.