Heldagsskole, nei takk!

Rødt sier ja til leksefri skole, men ikke lengre skoledag!

Rødt sier ja til leksefri skole, men ikke lengre skoledag! Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I Haugesunds Avis ble det torsdag 19. september avslørt noen punkter fra samarbeidsavtalen mellom den nye koalisjonen i Haugesund. Her skrives det blant annet at Arbeiderpartiet og SV, som de sa i valgkampen, vil gå inn for et prøveprosjekt med heldagsskole med gratis måltid.

Jeg satt i debatt for Rødt om skole- og barnehagepolitikk i starten av valgkampen. Der ble det en runde på heldagsskole. Rødt hører heldigvis på ungdomspartiet sitt her og sier tydelig nei til heldagsskole! Det håper jeg resten av partiene i bystyret også vil si.

Aps heldagsskole skal ikke være leksefri, men leksene skal gjøres på skolen. Samtidig vil de prøve å legge inn et gratis skolemåltid. Skoledagen skal bli lengre. En undersøkelse fra NRK Supernytt under «Supernyttdebatten» (25.08) viste at elever heller ønsket heldagsskole uten lekser enn dagens skole med hjemmelekser. Det betyr at elevenes premiss for å få lengre skoledag er at de slipper lekser. I «Barnas valg» i Haugesund og Karmøy ble Rødt tredje størst i Haugesund og største parti i Karmøy. En av de viktigste grunnene til dette, tror jeg, er fordi Rødt ønsker en leksefri skole – men ikke lengre skoledag!

Hvorfor er Rødts løsning den beste løsningen? Det må vi se i sammenheng med undersøkelser gjort opp mot elever. Mange elever er skoleleie. Er det da lurt å utvide skoledagen? Forskning viser at lekser reproduserer klasseforskjeller og gjør de ressurssterke elevene flinkere, mens de mindre flinke elevene blir svakere. Lekser er utdatert, og det er på tide å tenke nytt om hvordan vi driver skolen. Det vi trenger er en skole med mer fysisk aktivitet, med mer praktisk arbeid og selvsagt et gratis skolemåltid. Det å tro at motivasjonen og skolegleden hos elever skal bli bedre om vi fortsetter med det samme systemet – og attpåtil vurderer å gjøre skoledagen lengre – er naivt og feil retning å gå i.

Hvordan har SV og AP tenkt å organisere en eventuell heldagsskole? De snakker ofte om at elever går videre på SFO etter skolen, men det gjelder jo bare 1–4 trinn. 5–10. trinn går ofte hjem og/eller videre på fritidsaktiviteter. Skal partiene frata dem denne friheten? Det tenker jeg er en dårlig idé. Elever, barn og unge, trenger tid til å leke og være barn. Drive med fritidsaktiviteter og være med venner. I et land som Norge, hvor mørket dominerer i store deler av året, er det en dårlig idé å frata barn og unge de få timene med lys de har. Jeg lurer også på om SV og AP vil forsøke 6-timers arbeidsdag for arbeidere – samtidig som de vil øke elevenes «arbeidsdag»?

I Rødt ønsker vi en skoledag som ikke er lenger enn i dag, men vil fjerne leksene for godt. Mer fritid og mindre unødvendig arbeid – i og med at lekser ifølge forskning ikke har effekt! – tror vi vil gi mer motiverte elever. Jeg håper ordfører Mohn, varaordfører Stokland og resten av posisjonen hører på elevene og forskningen som er gjort og dropper lekser uten å utvide skoledagen! Rød Ungdom lover motstand om ikke – og vi er sikre på at vi har størsteparten av elevene på vår side!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken