Vi mener tiden for et helåpent Haugesund er modent. For hvordan kan vi etter en tid der mange kjøpmenn og tjenesteytere fortsatt sliter etter koronakrisen og nå inflasjonskrise forby dem å holde åpent når de ønsker det. Næringslivet bør bestemme når de vil holde åpent selv, ikke reguleringskåte politikere.

Hvem kan ikke glemme da Haugesund Høyre, Haugesund Venstre og Haugesund KrF sa nei til almen søndagsåpent for noen år tilbake. Nå ønsker Haugesund Venstre og offer for reguleringer, Abdo Monclair en liberalisering bare for seg selv, men ikke for andre. Det virker ikke særlig prinsipielt.

Vi i liberalistene er enige det bør være et søndagsåpent offentlig bibliotek. Offentlig ansatte kan uten problemer arbeide på en søndag. Ansatte på kino, museer, teater, svømmeanlegg, parkeringsvakter som alle arbeider i det offentlige kan alle ha arbeidstid på en søndag. En opplever argumentet for at søndag som en annerledesdag faller mer og mer bort for andre næringer. Søndagsarbeid er mer enn greit for det offentlige.

Uansett ga et nei til liberale åpningstider uventede konsekvenser en ikke tenker på når en regulerer. Som på biblioteket. I stedet for å bare tillate det offentlige eide biblioteket å holde åpent bør vi også gi det private entreprenørskap vårt samme sjanse.

Vi i Liberalistene mener at innbyggerne kan bruke byen vår til alle tider av uken, og det vil medføre en gevinst i økt merbruk av byen vår også på kveldstid og søndager. Vi trenger steder å møtes. Da må møtesteder være åpne.

Vi har lenge ment at det er sløsete å la alle disse lokalene være stengt fra lørdag til mandag morgen når vi skal være minst mulig ressurssløsende og miljøvennlig. Det er sløsete med vår tid at vi møter en stengt by. 30% av tiden er byen pålagt stengt. Med mindre du ikke vil innta alkohol på en av byens utesteder. Det er sløsete bruk av byen vår. Det er sløsete av våres politikere å regulere fram en slik sløsing. Det er ikke minst sløsing med ungdom som ikke får sin første smak av arbeidslivet på grunn av reguleringer.

Reguleringer for tjenester, handel og næring har vært tøff å håndtere. For å hindre sentrumsdød bør vi gi dem mer frihet å bestemme selv, ikke som KrF gjør ved å kalle søndagsstenging for frihet, men å ha ekte frihet.

Hvorfor kan vi ikke gi gründer og næringsliv en hjelpende hånd? Kundene er her, vi må bare tillate dem å komme. Slik det er i dag er Haugesund en nei-kommune. Det må snus for de borgerlige partiene i kommune har ikke vært særlig næringsvennlige.

Norsk Sentrumsutvikling har tidligere ment at søndagsåpent kunne være en redning for en hardt presset handelsnæring om sommeren. Hvem av politikerne ønsker å være den som stopper utviklingen for et levende sentrum hvor folk møtes? Vi tror folk er ivrig på å bruke sentrum på kveldstid og helger.

Kjære politiske konkurrenter la oss bruke byen vår. La den være åpen hele uken.