UTSIRA: Hun vil bli kokk. Eller chef de cuisine, som de sier i Frankrike.

– Jeg så aldri barne-TV. Mamma plasserte meg foran kokkeprogrammene i stedet, sier Nina Nguyen fra Utsira.

Da Nina Nguyen, som én av bare fem norske skoleelever ble plukket ut til å få utdanne seg til kjøkkensjef eller kokk i Frankrike, brukte hun tid til å overtale foreldrene på Utsira om å la henne få reise.

– Nå støtter de meg og vil besøke meg i Frankrike, men til å begynne med sa de nei. Jeg er jo kjempestolt over å ha blitt valgt ut og vet at Frankrike-oppholdet kommer til å bli en opplevelse for livet. Andre norske kokkeelever skal blant annet være i Metz. Men jeg blir den eneste i La Rochelle.

Den første tiden blir tøff for 17-åringen.

 

– Etter den første uken med intensivundervisning i fransk i Oslo, hadde jeg lyst til å gi opp. Alt var ukjent – og vanskelig. Jeg kunne jo knapt et ord fransk fra før. For på Utsira kunne vi ikke lære fransk i ungdomsskolen. Men så begynte det å løsne i uke to, sier Karmsund-eleven rolig.

Helt siden hun var seks år gammel har hun villet  dette.

Nå er Hue Nina Nguyen på plass i kystbyen La Rochelle på Atlanterhavskysten mellom Nantes og Bordeaux. Fortsatt har hun bare et fire ukers intensivkurs å hjelpe seg med for å forstå undervisningen på den franske kokkeskolen.

 

– Jeg brenner for matlaging og har drømt om denne muligheten hele livet. Hvis jeg tar en bachelorgrad i Frankrike de neste tre årene, har jeg et supert utgangspunkt.  Og jeg kommer jo til å bli mer komfortabel med språket etter hvert, sier Nina.

Hun er lykkelig over fortsatt å få bo ved havet. Sjømat er hun glad i.

Inspirert av mamma

På Utsira går det gjetord om kjøkkenhagen til Ninas mor. Det er også moren som er 17-åringens viktigste inspirasjonskilde. 

– Jeg har alltid fått være med og lage mat. På vietnamesisk vis med mange småretter, mye grønnsaker og selvsagt ris. Så målet mitt i livet  var tidlig å bli god på kjøkkenet. Første året på Karmsund videregående lærte jeg en del grunnleggende ting, og nå blir det sikkert mye klassisk fransk kokekunst framover.

 

Siste uken før hun reiste var hun hjemme på Utsira og fikk alle yndlingsrettene sine, så hun ikke skulle savne den vietnamesiske maten så mye.  Og hele Utsira ville ønske henne lykke til.

– Jeg er den første herfra som gjør dette. Jeg må nok holde folk oppdatert via Facebook. Men jeg tror også jeg må passe på å ha et liv utenom skolen. Jobbe hardt, men helst leve litt også. Jeg håper blant annet at vi norske kokkeelever kan dra på fellestur til Paris, sier jenta som aldri  har vært i Frankrike før hun ble skoleelev på heltid der nå i høst.

 

 Nina Nguyen er glad for at hun lærer ganske kjapt.

– Sikkert fordi jeg virkelig er interessert i kjøkkensjef-yrket. Opprinnelig valgte jeg en praktisk utdannelse for å slippe så mye teori, men nå er det jo bare å gå i gang med teoridelen igjen i La Rochelle, sier hun.

Vertsfamilie til hjelp

En vertsfamilie tok imot Nguyen da hun kom, og de skal være hennes støtte det første året. Hun skal bo på internat, men i helgene blir det mye tid sammen med den franske familien.

– Lærerne i Oslo forklarte oss at vi måtte regne med mye kritikk fra lærerne på kokkeskolen. I Norge pleier læreren å forsøke å bygge deg opp, mens det i Frankrike er bra hvis du ikke hører et ord om det du har gjort. Det betyr at det ikke var noe å kritisere. Og det er det beste du kan regne med. Ros er sjeldent, forteller Nina Nguyen.

Ganske god innsikt i hva som venter har hun fått ved å se timevis med matlagings-konkurranser på fjernsynet. Men nå er det 17-åringen som skal bemanne forskjellig stasjoner og levere varene.

– Jeg har et stort konkurranseinstinkt selv om jeg er en stille person, og liker å vise hva jeg kan. Og selv om jeg er norsk og de andre elevene er franske, har jeg jo den fordelen at de er to år yngre enn meg.

Bitte litt fransk kan hun jo. Kjøkkenfransken kan ikke unngås i restaurantbransjen. Men mye større franskkunnskaper må til når du lever i et land med et annet språk.

– Jeg tror jeg kommer til å være glad for å ha vertsfamilien. De sier at ungdom under atten år i Frankrike er veldig mye med familien sin. Det passer meg bra. At foreldrene vanligvis er strengere enn i Norge passer meg også. Som barn av vietnamesere er jeg oppdratt til høflighet og til å vise respekt for de eldre. Så forskjellen blir nok ikke så stor akkurat på det området. Men jeg er jo litt redd for at jeg kommer til å lengte hjem. De sier at en må regne med at det tar fire måneder å komme inn i rytmen i landet.

 

Hue Nina Nguyen har planene for videre studier klare også. Etter bachelorgraden som tar tre år, inkludert praksisperioder på til sammen 22 uker, vil hun gjerne utdanne seg til dessertkokk og konditor. Det tar ett år til.

– Og etter det håper jeg selvsagt å drive mitt eget kjøkken, min egen restaurant, sier Hue Nina Nguyen alvorlig.