Leter etter helikopterdeler

Bilde tatt av pressefotograf Arne Ristesund Bergensavisen
TLF: +4790556290
arne.ristesund@ba.no

Bilde tatt av pressefotograf Arne Ristesund Bergensavisen TLF: +4790556290 arne.ristesund@ba.no Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Vær og ulendt terreng skaper utfordringer for mannskapene som søker etter helikopterdeler på ulykkesstedet.

DEL

– Dette er krevende arbeid. Heldigvis har vi kompetente og spesialtrente styrker fra politiet og Sjøforsvaret som gjennomfører arbeidet, sier innsatsleder Ole Bjørn Sveen på Turøy.

Mandag var et mannskap på 20 fra politiet sammen med 20 fra Sjøforsvaret, dykkere fra brannvesenet og ansatte fra Flyhavarikommisjonen på plass på holmen like utenfor Turøy der et fly styrtet og 13 mennesker mistet livet fredag.

De går over området med metalldetektor for å finne vrakdeler fra helikopteret. Også i sjøen skal de lete etter deler fra helikopteret som styrtet, men uvær gjør dykningsarbeidet vanskelig. Dette er utsatt på ubestemt tid, og arbeidet vil sannsynligvis ta hele uken.

Sveen opplyser at det er ferdsel- og dykkeforbud på og rundt holmen inntil videre, og sannsynligvis ut uken.

Han sier at politiet håper å avslutte sitt arbeid på stedet mandag ettermiddag, men at de kommer til å bistå havarikommisjonen videre.

Leter etter girboksen

Jon Sneltvedt leder arbeidet på ulykkessteder for fem ansatte i Havarikommisjonen.

– Deler av helikopteret er fremdeles under vann. Det ble veldig ødelagt i ulykken, og er spredt over et stort område, sier han.

Han forteller at de ser etter svært små deler som kan bli viktige for kommisjonens arbeid.

– Det er fokus på å finne drev, tannhjul og girboksen. Alt blir samlet og tatt til kommisjonens base på Kjeller, sier Sneltvedt.

I tidligere ulykker med samme helikoptermodell har nettopp girboksen sviktet.

Han forteller at de har med seg eksperter fra England og Frankrike i arbeidet.

Kommisjonen håpet å få ferdig arbeidet på stedet mandag, men vind og dårlige værforhold vanskeliggjør dykkerarbeidet slik at han regner med det vil ta flere dager.

Sneltvedt sier at han er imponert over samarbeidet kommisjonen har hatt med Marinen, brannvesenet, politiet og ikke minst Sivilforsvaret.

LES OGSÅ:

Artikkeltags