Forteller om spontanaborten for å ta bort tabuet

BRUKER STEMMEN SIN: Toppidrettsutøver Anne Margrethe Hausken Nordberg opplevde en spontanabort, og ønsker å være åpen om det for å hjelpe andre. - Mellom 10 og 30 prosent av alle svangerskap ender i spontanabort, skriver hun på bloggen sin.

BRUKER STEMMEN SIN: Toppidrettsutøver Anne Margrethe Hausken Nordberg opplevde en spontanabort, og ønsker å være åpen om det for å hjelpe andre. - Mellom 10 og 30 prosent av alle svangerskap ender i spontanabort, skriver hun på bloggen sin. Foto:

Mellom 10 og 30 prosent av alle svangerskap ender i spontanabort, men få snakker om det. Det vil Anne Margrethe Hausken Nordberg gjøre noe med.

DEL

Full tilgang: H-avis+, eavis og Rix – 5 kr for 5 uker

HELSE: Toppidrettsutøveren fra Torvastad deler opplevelsen om sin egen nylige spontanabort i et innlegg på bloggen sin, og har fått en enorm respons på Facebook.

41-åringen var gravid i ni uker før en ekstra ultralydundersøkelse viste at det ikke var liv.

– Når det skjer imellom 10 og 30 prosent av svangerskapene, sier det litt om hvor mange som har opplevd det. Det er både trist og fint å se folk dele historiene sine på Facebook-siden min og jeg har også fått mange sterke direktemeldinger. Det er mye sorg ute og går, sier Hausken Nordberg.

Bruker stemmen til noe viktig

Teksten tobarnsmoren skrev for å rydde opp i sitt eget hode, ble plutselig en mulighet til å bruke stemmen til noe viktig.

– Toppidrett er ikke verdens viktigste jobb, men jeg har fått et navn gjennom idretten og det er fint å bruke den til noe som kan hjelpe andre, sier karmøybuen, som er Norges fremste orienteringsløper.

Selv forteller hun om en måned med mange hvite løgner.

– Det sliter på å hele tiden måtte lyve når alle stiller spørsmål om hvordan jeg har det og hvordan det går med treningen. Jeg er avhengig av å ha en kropp og et hode som fungerer under press, og er vant med å prestere på jevnt høyt nivå, sier hun.

– Forståelse i starten

Hver gang spørsmålene kom, ble hun minnet på det som skjedde og tenkte at de skulle bare visst.

– Så det er enklere for meg selv å være åpen om det. Jeg trenger også støtte nå når jeg har bestemt meg for å satse mot VM, for det kommer nok til å gå i motbakke ei stund fortsatt, sier Hausken Nordberg. 

VM foregår i Estland i månedsskiftet juni/juli.

Det er særlig de ferske spontanabortene som ikke snakkes om, noe hun synes er synd.

– Det er gjerne der og da at du har mest behov for forståelse, tror Hausken Nordberg.

– Hvorfor så tabu?

I blogginnlegget undrer Hausken Nordberg seg over hvorfor spontanabort er så tabubelagt.

– Spontanabort er noe griseri. Er det fordi det handler om kvinner og blod at dette er så tabubelagt? Eller er det fordi det er for privat å innrømme at man har forsøkt å få barn? Det er vel ikke akkurat breaking news at par i fruktbar alder sysler med sånt, skriver hun.

På sin egen Facebook-side skriver Hausken Nordberg at hun ikke ønsker rosa hjerter, for det går bra med dem og de har to friske barn fra før.

Den Oslo-bosatte karmøybuen har en sønn på snart seks og ei datter på snart tre sammen med ektemannen Anders Nordberg.

I stedet ønsker hun en tommel opp for å skrive om noe som både er svært vanlig og tabubelagt, og om alle som har vært i samme båt skrev «me too» i kommentarfeltet, ville feltet blitt ganske langt.

Hylles for åpenheten

Det har det også blitt. Fredag formiddag har 200 personer kommentert, mange deler historien sin, og nærmere 600 har likt statusen til 41-åringen.

Mange hyller Karmøy-kvinnen for åpenheten.

– Satt det langt inne og poste innlegget?

– Ja, det gjorde gjerne det. Jeg skrev det tidlig i uka for å klarne hodet og lot det ligge noen dager. Torsdag kveld spurte jeg mannen min om han syntes det var greit at jeg la det ut på bloggen, for det gjelder jo ham også, forteller Hausken Nordberg.

Det syntes han, og søndag kveld ble innlegget lagt ut.

– Jeg har levert i barnehagen og vært på trening, men jeg har være inne og lest kommentarer med jevne mellomrom, forteller hun.

Føler med dem som må gjennom dette

I blogginnlegget deler også tobarnsmoren sin sympati med andre som opplever det samme.

– Dette er nok mye enklere å leve med for oss som har to friske barn allerede, enn for par som prøver å få sitt første barn. Jeg føler virkelig med dem som må gjennom dette i en slik situasjon, og kanskje flere ganger, skriver hun.

Toppidrettsutøveren ble for øvrig rådet til å leve som normalt etter ultralydundersøkelsen, og gjennomførte blant annet Tio-mila i Göteborg.

Her kan du lese hele blogginnlegget til Anne Margrethe Hausken Nordberg.

Artikkeltags