HAUGALANDET: Da Haugesunds Avis gikk ut med at avisa og Amedia-konsernet ville dele ut penger til allmennyttige formål i samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB, kastet daglig leder Sunniva Håland Thomsen seg over tastaturet og sendte inn en søknad.

– På grunn av koronakrisen og at all aktivitet stoppet opp, har jeg hatt tid til å sende inn flere søknader enn vanlig, forteller hun.

Å sende inn søknaden viste seg å være et godt valg. KIL er organisasjonen som får mest penger av potten som Haugesunds Avis deler ut.

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk vite det. Alle midler hjelper når vi ønsker å få ferdigstilt prosjekter. Finansieringen har alt å si. Å få støtten gir en «boost» til å fortsette, når vi ser at arbeidet og planleggingen gir resultater. Å få støttemidler er helt avgjørende for at vi kan gi tilbake til lokalsamfunnet, sier Thomsen.

Tuftepark

De 135.000 kronene skal gå til egenkapitalen idrettslaget trenger for å sette opp en Tuftepark på den gamle parkeringsplassen mellom fotballbanene på stadionområdet.

– Vi så at dette området fallerte da kommunen stengte av parkeringsplassen for å arbeide med veien, og bestemte oss for å sette opp en aktivitetspark med Tufte-apparater og muligens noen apparater til, forklarer Thomsen.

Tufteparken er Lasse Tuftes konsept fra 2011, og omtales som et lavterskel tiltak for egenorganisert idrett og folkehelsen. Med ni ulike apparater utendørs, er tanken at man lett skal kunne utføre treningsøvelser.

Aktivitetsparken i Kopervik er en del av et større prosjekt i forbindelse med KILs 100-årsjubileum i 2024, om å få på plass ny kunstgressbane, friidrettsbane og lys på Åsebøen stadion. Å få et gratis treningsområde som en del i dette er positivt av mange grunner, mener den daglige lederen.

For alle

– En slik park vil garantert skape et miljø. Parken vil være i nærheten av Stangeland ungdomsskole, den nye barneskolen og Liarlund turområde, i tillegg til den organiserte treningen på stadion. Det vil også være en gevinst for folkehelsa. Parken skal være for alle. Den vanlige mannen i gata, som Tufte sier, sier den daglige lederen.

Det var også et av kriteriene for å få pengestøtte fra Haugesunds Avis.

– Vi ser at den typen anlegg blir mye brukt. Det er også et tilbud som er åpent for hvem som helst, sier ansvarlig redaktør Einar Tho i Haugesunds Avis, som har ledet juryen bak utdelingen.

Ifølge Thomsen er Tufteparkene godt kjente på Østlandet. Lokalt finnes et slikt treningsområde ved Haugesund toppidrettsgymnas.

Lederen håper å få aktivitetsparken på plass på Åsebøen i løpet av 2021.

– Et lass med søknader

Den totale potten på 900.000 kroner er det største beløpet Haugesunds Avis noen gang delt ut. Den var det mange som håpet å få en del av.

Totalt 123 lag og organisasjoner søkte om til sammen 13,5 millioner kroner.

– Det kom inn et lass med søknader. Det var veldig mange gode søknader, og mange som hadde fortjent å få, men vi måtte dessverre si nei til mange. 13,5 millioner kroner hadde vi ikke, så da gjaldt det å velge ut, forteller Tho.

Juryen prøvde å finne tiltak med mye dugnadsinnsats, som kunne bidra til mer frivillighet og treffe så mange som mulig blant søknadene. Ett av kriteriene var at tiltaket delvis skulle treffe personer under 25 år.

– Mange sendte inn omfattende søknader, så det har blitt en del arbeid, men det er veldig hyggelig arbeid. Det viser hvor mye godt og frivillig arbeid der ute, og hvor stort engasjementet det er for å sette i gang ting som kommer andre til gode, sier Tho.

Disse får støtte

Totalt 24 formål får støtte fra Haugesunds Avis og Sparebankstiftelsen. Lagene og organisasjonene får i år fra 5.000 til 135.000 kroner. I gjennomsnitt får de 24 mottakerne 37.500 kroner. Noen får alt de søkte om, mens andre får deler av beløpet.

Det er juryen bestående av ansvarlig redaktør Einar Tho, administrerende direktør Øystein Vormestrand, Hanne J. Simonsen som er ansatt i markedsavdelingen og Solveig Vik, som også er ungdommens fylkesordfører i Rogaland, som har bestemt hvem som får støtte.

– Det er synd at vi ikke kan gi til alle. Juryen tok noen runder, valgte ut og silte ned. Først kom vi ned på 3 millioner kroner. Så var det bare å kutte videre. En del søkte støtte til ting som står i fare for å bli avlyst på grunn av koronaviruset. Disse har vi valgt bort i år, men det er mulig det blir større sjanse for disse neste år, sier Tho.

Deler ut overskuddet

Til sammen i Amedia deles det ut 25 millioner kroner 1. mai, og hvor mye hver avis får gi ut til sitt lokalsamfunn, avhenger av opplagstallene. Tre aviser i konsernet har fått dele ut en million kroner, mens Haugesunds Avis er blant avisene i konsernet som får dele ut nest mest, grunnet sitt opplag på over 20.000.

I februar 2016 kjøpte Sparebankstiftelsen DNB Amedia og opprettet den selveiende Amediastiftelsen, som har som formål å eie norske aviser og tilknyttet virksomhet. Stiftelsen kan bruke av sitt overskudd til å gi bidrag til allmennyttige formål. Når disse pengene deles ut, reduseres samtidig gjelden Amediastiftelsen har til Sparebankstiftelsen.