ADVENT: Tenk deg en bedrift med 142.000 ansatte. En bedrift som skaper verdier for rundt 80 milliarder kroner hvert år. 55 prosent av befolkningen over 15 år har en deltidsstilling i dette selskapet. Uten å få betalt i penger.

Tallene viser omfanget av frivillig arbeid i Norge, ifølge Frivillighetsbarometeret. Det er svære greier. Enormt verdifullt.

I tillegg kommer alt som ikke kan måles i tid eller penger: Et barns mestringsfølelse, opphør av ensomhet, lykkelig lagfølelse, ond sirkel brutt, helse skapt, liv berget, smil gitt og fått.

I Haugesunds Avis' adventskalender i år hyller vi derfor ildsjeler innenfor frivillig arbeid. 24 hverdagshelter fra idrett, kultur og sosialt og helsemessig arbeid – og mye annet. Dem du alltid ser på øving, på 17. mai, i arbeid blant syke eller ensomme. Dem som tråkker til når det trengs, uten stillingsbeskrivelse eller annen lønn enn travle, men meningsfylte dager, kvelder og helger.

Siden det er frivillighetens år i 2022, var dette en fin anledning til å si fra om at vi ser dere; vi er takknemlige for jobben dere gjør. Dere gjør en forskjell.

Hos oss er det journalistene Anette Vårvik og Elisiv Hauge Nilsen som har forberedt og jobbet med dette. Vi ba leserne komme med forslag om folk som fortjente å løftes fram i lyset. Vi fikk over 140 innspill. Det var vanskelig å velge.

Med 24 desemberdager i advent, er det mange som ikke blir nevnt – som hadde fortjent det. Vi har forsøkt å løfte fram folk fra forskjellige arenaer, fra forskjellige steder, i forskjellige aldrer. De fortjener sin ros, og må gjerne ses på som representanter for flere. Få av disse jobber alene, de er krumtappene i lag. Bygger team.

At vi for hver person vi omtaler henger opp et julehjerte i vindene i mediehuset ved Karmsundgata, kan sånn sett være symbolsk fint: Hjertet oppstår når flere deler flettes sammen. Slik er frivillig arbeid.

Vi ønsker alle en hjertevarm advent.

Les også

1. desember