Gå til sidens hovedinnhold

– Helt sykt

Tidligere Avaldsnes-spiller i fotball-VM:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den lokale landslagsspilleren Karina Sævik drømmer om VM-medalje – og proffspill i utlandet.

FOTBALL: 23 år gamle Karina Sævik fra Kopervik har hatt et innholdsrikt 2019 hittil. Fram til månedsskiftet februar/mars hadde hun ingen A-landslagskamper.

Nå har hun fem, den foreløpig siste fra start mot Frankrike i fotball-VM, med 35 000 på tribunen.

– Det var jo helt sykt. Jeg har aldri vært i nærheten av å spille foran så mange folk før. Alle sang jo på nasjonalsangen til Frankrike og det var et sykt trøkk gjennom hele kampen. Før kampstart var jeg litt stresset, men fordi jeg ikke var stresset. Jeg var ikke spesielt nervøs, og liker egentlig godt når det er litt trøkk, sier Sævik til Radio 102.

Ville ikke gå av banen

Hun ble byttet ut etter 75 minutter i VM-debuten mot fotballstormakten Frankrike. Det var hun ikke spesielt fornøyd med.

– Jeg skjønner jo at vi la om til to spisser fordi vi trengte scoring, selvfølgelig. Men jeg følte at jeg var kommet i siget, hadde mer ball og var blitt litt mer involvert akkurat da jeg ble byttet ut. Men sånn er det jo, og alle vil jo spille mest mulig. Det er bare et godt tegn egentlig.

Landslagssjef Martin Sjøgrens uttak av Sævik i startelleveren mot Frankrike ble i stor grad begrunnet med at Norge i den kampen hadde bruk for hennes defensive kvaliteter som kant, i tillegg til de offensive.

Derfor er Sævik litt usikker på om hun får starte igjen mot et mye svakere Sør-Korea i siste gruppespillkamp mandag kveld. De står med null poeng etter sine to første kamper.

– Jeg vet ikke helt hva de tenker, det er litt vanskelig å vite. Jeg må bare ta det så det kommer, sier 23-åringen.

Håper på medalje

Sjelden har trøkket rundt kvinnelandslaget vært større fra både media og publikum enn rundt fotball-VM i Frankrike.

Ifølge Sævik syns spillerne det er stas med interessen fra media. De føler de har Norge i ryggen, og viker ikke fra det uttalte mål om å ta medalje i VM.

– Det er fortsatt målet, men vi snakker ikke så mye om det i spillergruppen. Vi har fokus på å ta oss videre fra gruppespillet og ta det derfra, men selvfølgelig hadde det vært sykt kult få oppleve det, sier Sævik, som før Algarve Cup i månedsskiftet februar/mars sto med 58 aldersbestemte landskamper og null A-landslagskamper.

2019 til nå har med andre ord vært litt av en reise for Sævik, og en eneste stor opptur.

– Da jeg ble tatt ut til Algarve Cup tenkte jeg ikke at jeg kom til å få spille noe særlig. Så startet jeg kampen mot Danmark, selv om jeg hadde trodd at debuten skulle bli et fem minutters innhopp på slutten i en eller annen kamp. Det har vel egentlig bare gått oppover fra det, og så har det gått bra i Kolbotn også. Jeg håper bare det fortsetter.

Drømmer om utlandet

Verdens beste kvinnelige fotballspiller er norsk og heter Ada Hegerberg. Hun spiller i franske Lyon og håver inn på både Champions League-trofeer og individuelle utmerkelser.

På landslaget spiller Sævik sammen med Caroline Graham Hansen, som nylig ble klar for Barcelona, og de tre Chelsea-spillerne Maren Mjelde, Maria Thorisdottir og Guro Reiten.

23-åringen fra Kopervik drømmer om å ta samme steget.

– Jeg har jo et mål om å spille for en klubb i utlandet, men kommer til å vente på det riktige tilbudet. Det er ikke slik at jeg vil dra ut bare for å kunne si at jeg spiller i utlandet. Jeg føler det må være det riktige tidspunktet og et bra tilbud for meg.

– Men det hjelper på motivasjonen å se stadig flere lagvenninner ta steget ut?

– Det gjør det selvfølgelig. Alle ønsker jo å bare kunne fokusere på fotball, og ha et profesjonelt opplegg rundt seg. Jeg må bare vente og se, men jeg tror jeg kommer til å få muligheten en eller annen gang.

Drømmescoringen som gikk viralt

Sævik har rukket å bemerke seg utover landegrensene allerede før VM i Frankrike. Hennes fantastiske scoring for Kolbotn i Toppserien, for øvrig i kamp mot sine gamle lagvenninner i Avaldsnes, fikk massiv oppmerksomhet på nettet. Blant annet ble det lagt ut på en konto på Instagram med 20 millioner følgere.

Sævik mottok ballen på et løp i bakrom, dempet den med venstrefoten og lobbet i mål fra 25 meter i samme bevegelse.

Hvis hun får spille mot Sør-Korea mandag kveld er målet å komme på scoringslista, noe det for øvrig alltid er når Sævik går ut på en fotballbane.

– Jeg håper jo å score i hver kamp, og jeg er veldig fornøyd med det målet. Men om jeg kan score noe i nærheten av det mot Sør-Korea, vet jeg ikke, ler Sævik.

 

Mor og far til stede

Foreldrene var til stede på tribunen da datteren fikk VM-debuten i forrige uke. De skal også se kampen mot Sør-Korea i Reimes, før de reiser hjem til Karmøy.

Sævik skal etter alle solemerker videre til 8-delsfinale.

Les også

Stolte foreldre så datterens VM-debut foran 35.000 på tribunen

 

Kommentarer til denne saken