KARMØY: 17. mai 2022 blir det ikke skolekorps å se på Torvastad. De hadde nemlig sin siste framvisning i 2019.

Det er det flere som har uttrykt sorg og skuffelse over på Facebook-gruppa Torvastadbuen.

Også styreleder i Torvastad skolekorps syns dette er trist. Hun håper nye ildsjeler vil komme til.

Heidi Renate Lande har dedikert mye tid til korpset. Hun har vært i styret i Torvastad skolekorps i ulike roller i til sammen seks år, sist som styreleder. Alle hennes fire barn spiller i korps. Hun har vært engasjert siden eldste mann, som nå er 16 år, begynte i Torvastad skolekorps da han var ni år.

I år skal hun for første gang til Avaldnes for å høre barna spille på 17. mai.

Pandemi og alder

Koronapandemien og restriksjonene for de siste to årene gjorde det rett og slett vanskelig å være korps.

– Restriksjoner gjorde det vanskelig å øve, med et lite lokale og krav om stor avstand og kohorter. Det ble lang tid uten øvelse, og det første året under korona var vi nesten helt uten øvelser. Hver gang vi prøvde å komme i gang så kom det nye restriksjoner og det stoppet igjen. De som var yngst og nettopp hadde begynt falt ut fordi de aldri fikk begynt ordentlig, forklarer Lande, og legger til:

– Korps er jo mer enn bare 17, mai, men når de ikke får vist seg fram på 17. mai, være med på konserter eller konkurranser, da er det ikke gøy å øve og vanskelig holde motet oppe.

I tillegg til at de ikke fikk rekruttert nye, unge aspiranter, forsvant flere ut av korpset fordi de var blitt for gamle. Da var det bare en liten kjerne igjen.

– Vi startet opp etter jul for halvannet år siden. Da hadde vi med seks-sju stykker, med det ble for få. Vi skal jo dekke en del instrumenter for å ha et korps, sier Lande.

En del av disse musikantene gikk dermed over til Avaldsnes skolekorps.

Dette gjorde blant andre Lande sine barn. Derfor skal familien til Avaldsnes for å feire 17. mai for første gang.

Ikke lagt ned

Selv om det ikke blir skolekorps å se på 17. mai på Torvastad i år, betyr ikke det nødvendigvis slutten for skolekorpset.

– Vi har fryst korpset for fem år. Det er ikke lagt ned. Håpet er at Torvastad skal få et korps igjen. Da står alle pengene på kontoen, uniformene henger på kulturhuset, instrumentene er der og vi har krav på øvingslokaler, sier hun.

Lande håper at det finnes ildsjeler som vil starte opp igjen skolekorpset på Torvastad.

– Vi må få inn nye foreldre, nye unger og aspiranter, sier hun.

Alt tilbake til normalen

Men dette betyr på ingen måte at 17. mai på Torvastad er avlyst. Irene Hetland er nestleder FAU Torvastad skole og sitter i 17. komiteen på Torvastad. Hun forteller at det blir musikk i toget i år uansett.

– Det ordner seg. Vi har hatt korps i alle år og det er trist at det ikke blir i år, men 17. mai blir det uansett, sier Hetland.

Videre forteller hun at barnetoget går som normalt, fra kiwi, rundt feltet og til skolen. Der vil det være gudstjeneste, kiosk, sangframføring fra 2. klasse og 17. mai-leker.

Hetland synes det er fint å kunne feire 17. mai som vanlig igjen etter pandemien.

– Det blir en fin feiring på skolen. Vi er uten korps, ellers er alt som normalt igjen, sier hun.