Gå til sidens hovedinnhold

Heroisk innsats av yrkessjåfør under bilbrann i tunnel

Bjørn Erik Ovesen lå rett bak bilen som begynte å brenne i Bømlafjordtunnelen søndag. Han visste hva han skulle gjøre.

BØMLAFJORDEN: Bømlafjordtunnelen ble stengt i lengre tid søndag ettermiddag da det begynte å brenne i motorrommet til en bil med campingvogn.

Bjørn Erik Ovesen fra Bømlo var på vei fra Bergen til Drammen med vogntoget sitt. På vei ned i Bømlafjordtunnelen gikk trafikken sakte på grunn av kø. Bjørn Erik var førstemann bak en personbil med campingvogn.

– Det gikk vel i rundt 50 kilometer i timen nedover. Da vi var nede, begynte alle bak å kjøre forbi, men det er ikke lov for vogntog i tunnelen, så jeg ble liggende bak. Oppover gikk det i 27 kilometer i timen, så jeg skjønte noe var galt, sier Ovesen som driver Ovesen Transport.

Plutselig begynte de å komme røyk fra bilen foran.

– Det veltet ut mer og mer røyk, og de stoppet. Da parkerte jeg rett bak som en buffer mot annen trafikk og satte på alt jeg hadde av varslingslys. Så hoppet jeg ut og løp fram og banket på ruta.

Hentet pulverapparater

Det kom fortsatt litt røyk ut fra motorrommet.

– Jeg sprang ned til nærmeste nødstasjon og ringte Vegtrafikksentralen og varslet om havariet. Da hører jeg bilen begynner å tute. Alarmen går og det er full røyk. Jeg napper med meg to pulverapparater og løper opp. Da er panseret åpnet, og flammene står ut. Jeg får lagt ned panseret og tømmer det ene pulverapparatet inn fra siden, og gir det andre til føreren, sier Ovesen.

Etter dette sprang Ovesen oppover og hentet to pulverapparater til. Han kontaktet igjen Vegtrafikksentralen, men de hadde allerede sett på videokameraet i tunnelen at det brant. Brannvesen var på vei.

De fikk slått ned flammene med to og et halvt pulverapparat, og hadde ett til i beredskap.

Bømlafjordtunnelen stengt flere ganger

Lærte av spillefilm

Det var en familie med to voksne og to barn som var i feriebilen. Mor og barn søkte tilflukt i Ovesens lastebil mens de ventet på brannvesenet.

– Etter hvert kom de og skummet ned bilen, sier Ovesen som da kunne puste ut etter solid innsats. Det var ikke tilfeldig at han visste hva han skulle gjøre i en slik situasjon.

– Jeg har sett filmen «Tunnelen» og etter det tenkt godt gjennom disse tingene. Derfor har jeg også kjøpt meg en fluktmaske som jeg hadde med meg i beltet, sier Ovesen.

Helt fantastisk!

Vaktleder Christer Gilberg på 110-sentralen har akkurat kommet på jobb når vi ringer ham, men han har allerede sett et bilde av Ovesen i aksjon. Når vi forteller hvordan han opptrådte, er Gilberg imponert.

– Det er helt rått. All innsats har risiko, men at man får gjort noe med flammene og hindrer at det utvikler seg slik det gjorde i «Tunnelen», er veldig viktig. Når han i tillegg har med seg fluktmaske og har tenkt gjennom hva han gjør i en slik situasjon, er det helt fantastisk, sier brannmannen.

Han roser også Ovesen for å parkere vogntoget rett bak personbilen for å dermed lage en trygger sone å jobbe i.

– Knallbra!

Kommentarer til denne saken