Filmmaker Maria Lavelle (28) fra Haugesund har vært delaktig i en ny film om jøden og forretningsmannen Moritz Rabinowitz. Spørsmålet er om den når fram til andre enn de godt voksne.

Det er over 80 år siden tyskerne startet 2. verdenskrig og samtidig invaderte Norge. I tiden Adolf Hitler regjerte var det jødene det gikk mest utover. Hele 6 millioner jøder ble drept i konsentrasjonsleirene. De som overlevde måtte slite med traumer resten av livet.

Dette lærer dagens elever på skolene. Men det spørs om de reflekterer så mye over det. Krigen er så langt unna. Derfor er det viktig at filmfolk som Lavelle sprer deler av historien på filmlerretet. Men da må det også settes opp skoleforestillinger, for de helt unge tar ofte det de ser på et lerret mer på alvor enn det de lærer på skolen.

Det melder seg også et annet spørsmål. Det er om kinoer i resten av landet interesserer seg så mye om historien at de setter den på plakaten. For det er så å si bare i Haugesund og Kvinnherad at man kjenner til Rabinowitz, og hans flukt fra tyskerne.

Derfor er det nødvendig å gi filmen så mye markedsføring som mulig. For denne historien burde så mange som mulig kjenne til. Og det er først og fremst det offentlige som må bla opp pengene. Man kan ikke forvente noe særlig fra store deler av et næringsliv som sliter under pandemien.

Maria Lavelle har tidligere vist at hun kan lage film. Perlen "Holy Jail" ble vist under Filmfestivalen i Haugesund for få år siden. Den filmen handlet også om en flukt, om en eldre mann som flyktet inn i et fengsel fra ensomheten i julen.

Selv om "Holy Jail" var av høy kvalitet ble den ingen publikumssuksess, noe kortfilmer sjelden blir.

Måtte filmen om Rabinowitz, med tittelen "Adieu", få et langt større publikum. Historien angår alle.