Gå til sidens hovedinnhold

Hjelp naboen din

Nå er det tid for å handle det du trenger i lokale butikker.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag åpnet butikkene på Haugalandet igjen, etter å ha vært stort sett stengt siden 17. mars. Mange har hatt bestillingsløsninger, hjemkjøring og andre tiltak for å forsøke å ha noe inntekter, men som Ola S. Apeland på Hageland fortalte Avisen: For de fleste butikker kan slike ordninger aldri erstatte besøk i butikken. Omsetningen har stupt.

Nå er det ikke slik at vi alle skal strømme til butikkene samtidig; det er ikke smart med tanke på smittevern. Vi skal heller ikke oppfordre folk til å handle masse saker de ikke trenger.

Men: Nå er det tid for å handle det du trenger i dine lokale butikker. Selv om det finnes støtteordninger, hjelper disse marginalt og mange butikker vil slite i månedene framover. Ivar Jacobsen som driver klesbutikken Icon i Haugesund sentrum, frykter konkurser fram mot sommeren. Utsatte regninger skal fortsatt betales.

Mandag morgen møtte butikkdriverne i Haraldsgata et par roser hengende på døra da de kom på jobb. Et flott tiltak som viser at folk bryr seg om butikkene. De er en viktig del av byene og tettstedene våre. Selvsagt kan det være behagelig og greit å handle på nett – men det kan aldri erstatte det å svinge innom trivelige fagfolk som gir råd og veiledning om produktene. Og man får produktet der og da.

I tillegg kommer alt det andre: At vi bidrar til å skape lokale arbeidsplasser – som igjen gir skatteinntekter som gir deg kommunale tjenester. Og ansatte og butikkeiere som har inntekt, bruker også disse lokalt. Overskudd investeres i nye butikker, bedrifter og arbeidsplasser.

Bedrifter som går godt sponser idrettslag, korps og foreninger. Lokalsamfunnene bygges.

Så har du beholdt jobben gjennom denne krisen, kanskje spart litt penger på lavere forbruk? Kanskje du skal kjøpe deg noe skikkelig fra en butikk der du bor?

Kommentarer til denne saken