Når det åpnes for flere vinmonopol, øker også faren for mer alkoholisme. Noen må altså ofres for at andre skal tjene på det.

Nå ser det ikke ut for at det er nok med et vinmonopol i Haugesund. Nå kan det se ut som at også Amanda Storsenter får sin etterlengtede bevilling. Det holder altså ikke at Markedet i sentrum av byen har det.

Tar man en tur til de ulike vinmonopolene på Haugalandet fredag og lørdag, vil man oppleve at folk ofte står tett i tett før de forlater kassen. Uten å blande for mye pandemi inn i dette, er denne form for nærkontakt også en reell fare for å bli smittet. Som det er andre steder hvor alkoholen flyter, enten det er på utesteder eller på privatfester.

Alkoholisme er et av Norges største helseproblem. Ifølge Norsk Helseinformatikk drikker hver tiende nordmann for mye. Det fører til at det hvert år dør hundrevis av mennesker av noe som er relatert til alkohol. Enten det er bilulykker, sykdommer eller selvmord.

I tillegg er det enda flere som blir direkte berørt av det. Blant annet pårørende, barn og arbeidsgivere.

Det er skremmende tall, som man sjelden hører noe om. Det drukner i korona og strømpriser.

På bakgrunn av dette er det helt unødvendig med enda et pol på Haugalandet. I dag er det i tillegg til Markedet, vinmonopol på Oasen Storsenter på Norheim, et i Kopervik, pluss et i Aksdal. Det burde holde. I massevis.

Dessuten vil enda et vinmonopol gå utover butikksalget i Haugesund sentrum. Med et vinmonopol på Raglamyr vil trolig flere ta resten av handelen på Amanda Storsenter.

Nettopp det får bli opp til kunden selv å bestemme. Men saken er at med flere utsalg, desto mer alkoholisme. Og enda flere innleggelser på klinikker, som i stor grad er finansiert av staten.

Og det er samfunnet ikke tjent med - verken på kort eller lengre sikt.