STRØMPRISER: I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 52,8 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 1,62 kroner. Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Onsdagens snittpris per kWh er 1,53 kroner lavere enn tirsdag og 51,3 øre lavere enn samme dag året før.

Det er en direkte konsekvens av økt fornybarproduksjon både i England og på kontinentet, samtidig som temperaturene tilsier lite behov for verken kjøling eller oppvarming.

Det fører altså til at prisene på strøm i Sør-Norge ned mot et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid.

Altså vær og vind, både i Norge og i utlandet, er den viktigste årsaken.

– I Norge er det veldig mye vind i morgen, og en liten nedgang i forbruket også, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv til E24.

Vindkraftproduksjonen onsdag dobler seg i forhold til tirsdag, som heller ikke var en dag med spesielt lite vind, sier analytikerne.

– Det kommer også veldig mye nedbør, særlig på Vestlandet og Sørlandet, sier Djupskås.

Maksprisen onsdag på 1,62 kroner per kWh er den samtidig den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 1,45 kroner lavere enn tirsdag og 53,5 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 2,23 kroner.

Minsteprisen blir på 2,04 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.

Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.