Irritabel tarm frustrerer

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

IBS har fått mer status blant leger den siste tiden. Nå jobbes det med en IBS-skole på nett.

DEL

HELSE: For de fleste er ikke fordøyelsen noe de tenker spesielt over. Du spiser, drikker og går på do fra tid til annen. Men for andre kan fordøyelsen ta over livet.


Ikke en sykdom

IBS er en forkortelse for irritabel tarmsyndrom på norsk. Mellom 10 og 15 prosent av den vestlige verden lider av IBS, og i Norge er det en av de vanligste fordøyelsesplagene hos befolkningen. IBS er ikke en sykdom, men en fellesbetegnelse for plager fra fordøyelseskanalen.

Lenge har legene hatt lite å tilby slike pasienter, men nå er det i ferd med å endres forteller gastroentolog, overlege og professor ved Haukaland Universitetssykehus, Jan Hatlebakk.

Det eksisterer allerede såkalte IBS-skoler i ulike deler av landet, men ventelistene er lange. Her får de med store plager tilbud om hjelp og kurs. Nå jobbes det med en IBS-skole på nett som Hatlebakk håper blir klar i 2016.


– Pasientgruppa med funksjonelle mage- og tarmplager er stor. Funksjonelle plager betyr at man ikke finner noe alvorlig bak plagene, men at pasienten likevel opplever fysisk ubehag, forteller han.

– Det er en stor utfordring for oss. Vi finner lite ved undersøkelser, og pasienten føler seg avvist og ikke trodd på, sier Hatlebakk.

Frustrerende for alle

Årsaken til IBS er fremdeles ukjent. Mange opplever at de ikke får hjelpen de trenger hos legene sine. Det finnes i dag ingen kur eller legemidler mot IBS, noe som kan være frustrerende for både leger og pasienter.

– Funksjonelle mage- og tarmlidelser, som IBS, har fått mer status etter hvert som vi har skjønt at dette er en av våre største utfordringer. Å hjelpe de med mye plager hvor vi ikke kan medisinere eller operere vekk problemet er viktig, sier Hatlebakk.

Øyne åpnes for nye metoder som kan hjelpe de med IBS-symptomer.

– Det viktigste som har skjedd de siste åra er fokuset på kosthold for IBS-pasienter. Vi har erfart at det er gunstig med et kosthold hvor matvarer som fermenterer i tarmen er redusert. Kostholdet kalles Low FODMAP, og 75 prosent av pasientene våre har det bra med slik mat, sier Hatlebakk.

Ny nettserie om IBS

Haugesunds Avis har startet et TV-prosjekt som fokuserer på IBS, og hvordan man kan behandle lidelsen. Her vil du møte kvinner som har hatt IBS i flere år, og folk som ønsker å hjelpe.

Serien vil bli lagt ut Hver onsdag i sju episoder på h-avis.no

Artikkeltags