HAUGESUND: 9. april 1956 ble Human-Etisk (HEF) forbund stiftet. En av de sentrale oppgavene for organisasjonen er å tilby sekulære markeringer ved livets store begivenheter, som overgangen til voksenlivet.

– Vår opprinnelse, med borgerlig konfirmasjon, handler om frigjøring fra en religiøs tvang og plikt som mange opplevde, sier lokallagsleder Christian Våge.

Han forteller at siden den gang har borgerlig - eller humanistisk som det nå heter - konfirmasjon blitt en stadig mer populært alternativ.

– Fra å være en liten seremoni for noen få modige ungdommer i Billedgalleriet 1982, så har vi nå nådd over 160 konfirmanter i året og arrangerer i slutten av april 6 fulle seremonier i Festiviteten. Det er vi stolte av, sier han.

30. april og 1. mai

Årets humanistiske konfirmasjoner er lørdag 30. april og søndag 1. mai - tre på hver av dagene. Tom Hedalen, styreleder i Human-Etisk forbund, er årets hovedtaler.

Blant viktige kampsaker for Human-Etisk forbund har vært avvikling av statskirkeordningen, religions- og livssynsfag i skolen som gir mer plass til etikk, filosofi og kritisk tenkning, inkluderende semesteravslutninger som ikke er knyttes opp mot gudstjeneste og lik tilgang til verdige seremonirom som alle kan bruke.

– Historien om HEF er på mange måter en historie om frihet. Frigjøring fra tradisjon og tvang og frihet til å leve sine liv på den måten man vil, sier Våge.

Til Haugalandet i 1981

Lokallagslederen forteller at det er over 35 år siden lokallaget på Haugalandet ble stiftet, den 22. januar 1981. Gaute Nereng var den første formannen, og det første styret bestod også av Aud Hauge Nilsen, Solbjørg Opedal, Elmar Åserud og Knut Hauge.

– Et samfunn som blir både mer sekulært og får flere ulike religioner trenger noen felles verdier i bunn. Verdier som ytringsfrihet, likestilling, demokrati og rettstat vil være helt sentrale for at Norge skal kunne være et inkluderende sted hvor folk føler seg hjemme uavhengig av religion og livssyn. Det er ikke verdier som kommer av seg selv, men som må kjempes frem hver eneste dag, sier Christian Våge.

85.000 medlemmer nasjonalt

Lokallaget har over 1.000 medlemmer og dekker kommunenene Etne, Vindafjord, Tysvær, Sveio, Bokn, Haugesund, Karmøy og Utsira.

På landsbasis har forbundet over 85.000 medlemmer og 136 lokallag. Lokalt arrangeres medlemskvelder, gjerne om kritisk tenkning, navnefester og HEF bistår ved humanistisk vigsel og gravferd.