51 vindmøller settes sammen på Husøy

BYGGESETT: Modulene til 51 vindmøller blir produsert på ulike steder i Europa og Asia før de nå fraktes til Husøy. Der skal de sammenstilles og deretter flyttes til Kvinesdal.

BYGGESETT: Modulene til 51 vindmøller blir produsert på ulike steder i Europa og Asia før de nå fraktes til Husøy. Der skal de sammenstilles og deretter flyttes til Kvinesdal. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Komponenter fra Danmark, vindmølleblader fra Polen og tårnseksjoner fra Kina skal nå bygges sammen som et stort vindmøllepuslespill på Husøy.

DEL

KARMØY: Det er Sea-Cargo AS som har fått oppdraget med å sikre transport og logistikk for vindmølleprosjektet. Sammenstillingen har de altså valgt å gjøre ved Haugesund Cargo Terminals på Husøy. De ferdige vindmøllene skal settes opp på Tonstad i Sirdal.

– Vi er svært stolte over at Sea-Cargo AS har valgt Husøy for dette store prosjektet. Karmsund Havn ønsker å posisjonere seg sterkere innenfor vindsegmentet og vi er glade for at det første, store prosjektet er på plass, sier havnedirektør i Karmsund Havn, Tore Gautesen, i en pressemelding.

FØRSTE STORE PROSJEKT: Havnesjef Tore Gautesen gleder seg over at Sea-Cargo har valgt å sammestille de 51 vindmøllene på Husøy.

FØRSTE STORE PROSJEKT: Havnesjef Tore Gautesen gleder seg over at Sea-Cargo har valgt å sammestille de 51 vindmøllene på Husøy. Foto:

– Gleder oss til å komme i gang

Prosjektet starter i månedsskiftet april/mai, og Sea-Cargos skip «SC Astrea» vil anløpe Husøy to ganger i uken for å flytte komplette vindmøllesett til Kvinesdal.

Skipene som kommer fra Kina med tårnene til vindmøllene, skal være de største som noen gang har vært på Karmøy.

LANG ERFARING: Sea-Cargo AS har fraktet over 500 komplette møller fordelt på 15 prosjekt siden 2011. Skipet «SC Astrea» vil anløpe Husøy to ganger i uken for å flytte de ferdige vindmøllene.

LANG ERFARING: Sea-Cargo AS har fraktet over 500 komplette møller fordelt på 15 prosjekt siden 2011. Skipet «SC Astrea» vil anløpe Husøy to ganger i uken for å flytte de ferdige vindmøllene. Foto:

Det nye selskapet Haugesund Stevedoring skal utføre lossingen og håndteringen av vindmøllene på Husøy. Selskapet ble stiftet høsten 2017, og er et samarbeidsprosjekt mellom de store aktørene i Karmsund Havn.

– Vi har gjort store investeringer på utstyrssiden for å kunne gjøre dette, og er godt i gang med opplæring av personell, så nå gleder vi oss bare til å komme i gang, uttaler daglig leder i Haugesund Stevedoring, Claudia Moya.

Løfter 154 tonn

Karmsund Havn har nå fullført byggetrinn en av den store terminalutvidelsen på Husøy. Som en del av den videre utviklingen blir en av Nordens største mobile havnekraner levert første uken i april.

Kranen, en Liebherr LHM550, har en løftekapasitet på 154 tonn, og en rekkevidde på 54 meter.

Artikkeltags