Når vi vokser opp kommer det kanskje til å være mer plast enn fisk i havet. Det vil si når vi får unger så kan det være at de vokser opp i søppel. Det er ikke sikkert det er så mange som tenker over hvor mye plast det er i havet og på strendene nå.

Når ungene våre vokser opp så er det ikke sikker vi kan ta de med på de nærmeste strendene våre fordi det er bare søppel overalt. Det er mange plasser der det ser ut som noen har tatt en båt på en søppeldynge. Når ungene deres maser om å få en ballong på Egon, så må dere tenke dere om. Ballongene er dyrenes verste fiende. Mellom 70 og 90% plast som kommer ut i naturen havner i havet. Hvordan kan vi stanse dette? Er det egentlig noen som gjør noe med dette?

Det er 15 tonn med plast som havner i havet hvert minutt. 1 million pattedyr dør i året. Dyrene spiser det som havner i havet fordi de tror det er mat. Det kommer masse plast fra England og Tyskland som har kommet i havet og seilt helt til Norge. Masse av det søppelet vi kaster i naturen kommer i havet. Vinden og regnet tar plasten med seg og sender det ut i havet. Halvparten av plasten kommer fra oss. Ting du kaster i do kan komme i havet. Vi har en renser i kloakken, men for eksempel tyggegummi løses ikke opp når de har renset det. Bare i Oslo havner det 2 tonn med søppel hver dag. Det er mange flinke som kaster søppelet i søppeldunken, men det er mange som bommer og ikke tar det opp igjen. Hva kan vi gjøre med dette?

For 60 år siden visste de ikke hva plast var. Nå er det mange dyr som ikke klarer å leve lengre. Det er over 90% av havhesten som har plast i magen. Hvis vi kaster en plastpose i naturen kan den ligge der i 20 år. En plastflaske kan ligge i naturen over 500 år. Hvis du kaster en flaske i naturen kan det være at tipp tipp tipp tipp tipp tipp oldebarnet ditt kan ta den opp igjen. Det noen land som har forbud mot plastposer. Hvorfor kan ikke Norge også få dette? Hva er det som er så vanskelig? En person i Norge bruker ca. 200 plastposer i året.

Noe av grunnene til at det er mye søppel i naturen er fordi det er ikke søppelbøtte i nærheten. De tenker det kan vel ikke skade og kaste litt, men det er det som er årsaken til at det er så mye plast. Alle tenker at det kan vel ikke skade å kaste litt. Det blir bare mer og mer plast.

Mikroplast

Plast forsvinner aldri, det blir bare til mindre og mindre biter og så blir det til mikroplast. I Norge dannes det 8000 tonn mikroplast hvert år. Det er masse mikroplast i klær så når du vasker et klesplagg så kommer det masse plast i vannet som deretter kommer ut i havet.

Er det egentlig noe bra med plasten?

Ja det er det faktisk. Maten holder seg bedre i plast enn i papirpose. Plastikkpose er billigere enn papirpose.

Hvem vil gjøre noe for at vi kan få en plastfri klode?

Hvorfor koster papir mer en plast?

Hva kan folk gjøre med dette?

Hva jeg kan gjøre med det?

Jeg kan gå og samle opp søppel i en pose 2-3 ganger i uken.

Bli flinkere til å sortere.

Hva vil du gjøre for å stanse dette?