DIRDAL (Gjesdalbuen): – Nå bikker vi snart 80 år og ingen av våre slektninger vil ha hytta. Det er jo hjertebarnet mitt, så det er ikke kjekt å selge det, sier Marte-Gunn Søsveen Austvoll.

Hun og mannen kjøpte huset i 1995. Den gang sto det i dårlig forfatning, men etter mye arbeid gjennom ti år klarte de å gjøre det om til en hytte hvor de har hatt mange gode minner.

I dag er det et av få jærhus som står igjen i Rogaland. Jærhusene ble bygd på 1800-tallet og etter hvert ble de fleste erstattet med mer moderne typer. Søsveen Austvoll forteller om da de kjøpte bygningen for 26 år siden.

– Når vi åpnet vinduene, datt de ut i hagen. Gulvene var så dårlige at du kunne se ned i kjelleren. Det var ganske elendig, sier hun.

Hytta selges nå for en prisantydning på 1.350.000 kroner. Den ble først bygd ved Visnesgruvene på Karmøy i antatt år 1860, og ble flyttet til Gilja rundt 20 år senere.

Søsveen Austvoll og mannen hadde hytte på Giljastølen i lengre tid, men da hun fikk en muskelsykdom og ikke kunne gå opp i fjellet, gikk de for denne som ligger rett ved veien. Her har de gått på ski i gamle dager, plukket bær og kantareller og fisket laks i elva.

– Jeg er interessert i historie og har drevet med gamle ting hele mitt liv. Jeg restaurerer så fort jeg finner noe som kan restaureres.

Når hytta nå selges, håper hun at det ikke er hvem som helst som tar over.

– Det hadde vært kjekt med folk som er interessert i å bevare det gamle huset. Det er ikke så mange igjen i Rogaland, og det er jo mye av identiteten til rogalendingene som ligger i disse husene.

Huset har tidligere hatt navnet Hansa-huset fra sin tidligere eier. I dag har hytten et bruksareal på 46 kvadratmeter og en tomt på 393 kvadratmeter.

Saken er hentet fra vår søsteravis Gjesdalbuen.