KORONAVIRUSET: Vinje kommune pålegger turistnæringen å stenge spisesteder, hoteller, overnattingssteder og skianlegg fra og med fredag 13. mars til over påske, skriver kommunen i en pressemelding.

– Dette er ingen lett avgjørelse da dette kan ha store konsekvenser for næringen, og det er dessuten vondt og vanskelig å hindre folk å komme til kommunen vår, opplyser kommunen.

Vinje kommune grenser til Røldal i vest, og omfatter alle hytter på Haukelifjell og Vågslid.

– Vi har 3.676 innbyggere, men over 5.700 hytter, og det kan være så mange som 20.000-25.000 personer som oppholder seg her store deler av året. Vi oppfordrer alle veldig sterkt til å holde seg hjemme, og unngå kontakt som er unødvendig. Vi ønsker ikke at folk bruker fritidsboligene sine, men holder seg hjemme der de er. Det er fordi vi ikke ønsker mulig smitte til kommunen, står det i pressemeldingen.

Det er sendt ut melding til hytteeierne om dette torsdag.

– Vi beklager ulempene dette måtte medføre, men mener det er et nødvendig og riktig tiltak slik situasjonen er i dag.

Også i Ullensvang

Fredag opplyser ordfører Roald Aga Haug at også Ullensvang ber folk sterkt å holde seg hjemme. Det går kommunen av to grunner:

– Avgrensa smitte ved å avgrense reising. Vi har ingen smitte i dag og vil forsøka å begrense smitte mest mulig. Vi må likevel regne med at vi snarlig får smitte i vår kommune, sier ordføreren til Haugesunds Avis.

– Vi har mye hytter. Ved ei eskalering av smitte, må vi regne med at helsetjenester og sykehus blir tungt belasta. Folk på hytter kan risikere at det ikke er kapasitet til å ta seg av hyttebrukere og lokalbefolkning samtidig.

De populære områdene Røldal og Seljestad ligger i denne nye kommunen. Ullensvang ble i år slått sammen med Jondal og Odda. Sammenslåingen var del av den landsomfattende kommunereformen .