KARMØY: I 2025 kan du besøke alle de flotteste turistopplevelsene i Rogaland, og du trenger kun å sette av et par timer. Det er gründeren Jorunn Hodne fra Stavanger som står bak den unike opplevelsen.

Mandag 8. mars presenterte hun opplevelseskonseptet for blant annet næringssjefen i Haugesund kommune, Annette Sæther, reiselivsrådgiver i Karmøy kommune Camilla Vandvik og inspirasjonskilden Hilde Gunn J. Fjell.

Over de siste årene har Hodne hentet inspirasjon fra blant annet Legoland i Danmark og Gulliver's Gate i USA. Målet er å skape et opplevelsessenter som fremmer kortreist turisme.

Gründeren ønsker å skape et Rogaland i miniatyr, men i motsetning til Legoland vil hun gjøre opplevelsen så autentisk som overhodet mulig ved hjelp av teknologi.

Virkelighetsfølelse

– Jeg ønsker at modellene kommer til liv ved at de besøkende aktiviseres via interaktive skjermer. Fantastiske «Old School»-modeller, som sammen med ny teknologi og «mapping» tar deg med på en spennende reise gjennom epoker, tid og rom, sier Hodne.

På opplevelsessenteret vil Preikestolen være en klatrevegg man kan bestige. Sammen med virtuelle briller vil opplevelsen være nær virkeligheten.

Med de samme brillene vil besøkende kunne reise mellom flere av de mest spektakulære turistopplevelsene i Rogaland, på kort tid.

– Målet for dette turismesenteret er å styrke fellesskapsfølelsen for Rogaland, bygge lokal identitet og øke kunnskapsnivået om vår kultur, forteller gründeren .

En av hennes inspirasjonskilder, er modellmaker fra Skudeneshavn Hilde Gunn J. Fjell. Med sitt «Skude miniatyr» inspirerte hun til det som nå er blitt prototypen av Skudeneshavn.

Den er produsert med støtte av Innovasjon Norge, og skal testes ut på målgruppen.

Fremmer turistattraksjoner

– Jeg har holdt på med dette i fem år nå, selv har jeg store planer om å åpne en utstillingsbutikk her i Skudeneshavn. Jeg håper at alt er klart innen jul. Her blir det både lyd og lyseffekter når man spaserer gjennom Søragadå i miniatyr, sier Fjell.

I flere år har hun holdt juleutstilling i vinduene i Selvåg som har vært svært populært blant både store og små.

– Det er kjekt at Hodne kommer helt til Skudeneshavn for inspirasjon. Hun ønsket først og fremst at jeg skulle bygge modellen for opplevelsessentret i Stavanger. Det er jeg takknemlig for, men jeg har rett og slett ikke tid med tanke på mine egne planer, sier Fjell.

Nå søker Hodne flere investorer som vil være med på hennes prosjekt om å fremme turistattraksjoner fra hele Rogaland.

Det er ennå ikke klart hva bidraget fra Haugesund vil være. Hodne håper nå at flere vil tipse henne om mulige attraksjoner som kan være del av prosjektet.

– Det er 23 kommuner som skal inn med to til fire modeller hver. Rogaland i miniatyr blir etter planen 3.000 kvadratmeter stort, og vil stå ferdig i Stavanger i 2025, avslutter gründeren.