BERGEN [BA]: I påsken i fjor skapte AFK store overskrifter da han portretterte Sylvi Listhaug hengende på korset.

Nå har kunstneren slått til igjen, på samme hjørne.

Denne gangen er det den omstridte Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange som er hengt opp.

Det nymalte bildet er av en oransjekledd Assange, og innehar blant annet ordene «Free Press». Ordene står i et kryss i et kikkertsikte mot hjertet hans. I tillegg er det under malt to figurer og en konvolutt, som blant annet forestiller Frihetsgudinnen i New York og første grunnlovstillegg i den amerikanske grunnloven.

Vekker oppsikt

På sin egen Instagram-konto har kunstnerne gitt verket navnet «The Persecution».

– Definisjonen av forfølgelse er en systematisk mishandling av en person eller gruppe av en annen person eller gruppe, skriver AFK i innlegget.

Det var NRK som først omtalte den nye kunsten.

Til dem sier AFK at han forsøker å illustrere hva råkjøret som har vært mot Assange, som for en ukes tid siden ble arrestert i husarrest i London, egentlig handler om. Det er nå ventet at han blir utlevert til USA.

– Jeg håper dette bidrar til refleksjon rundt viktigheten av å beskytte pressefriheten, varslere og journalister, sier AFK, og forteller at han håper det vekker debatt.

Lørdag morgen var det noen skuelystne naboer som hadde funnet veien fram til det nye kunstverket.

– Jeg er på besøk hos min sønn, og måtte ta turen ned for å se på verket etter at jeg leste om det på nettet. Jeg synes det er veldig flott. Vi får håpe det får være i fred i en time eller to, sier Laila Sofia Jåtten med et smil.

Verket ble først fjernet av en taxisjåfør da det egentlig skulle opp natt til langfredag, men ble senere levert tilbake. Deretter ble hengt opp igjen natt til påskeaften.

– Jeg trodde det var fullt av hvitmaling, og ville redde det. Senere oppdaget jeg at det var lim som etter hvert tørket.

AFK er kjent i Bergen som gatekunstner og har laget flere gatemalerier i byen tidligere. Hans mest kjente verk er et 70 meter langt maleri ved Flesland. Gatekunstneren har valgt å ha skjult identitet fordi han føler «anonymitet gir han friheten til å være den han er», har han uttalt i et tidligere intervju med NRK.

Denne saken er hentet fra Bergensavisen

Fakta om Julian Assange

* Australske Julian Paul Assange grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som har publisert hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

* I november 2010 ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

* Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

* I juni 2012 søkte Assange tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London, etter at britisk Høyesterett hadde stadfestet at han kunne utleveres til Sverige.

* Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA.

* I august 2012 ble han innvilget asyl i Ecuador, men britiske myndigheter har nektet ham fritt leide ut av landet.

* 19. mai 2017 avsluttet svensk påtalemyndighet etterforskningen av Assange. Den svenske arrestordren mot ham ble opphevet.

* 12. desember 2017 fikk Assange innvilget statsborgerskap i Ecuador.

* Assange var da fortsatt ettersøkt i Storbritannia fordi han brøt vilkårene for prøveløslatelsen i 2012. To ganger i februar 2018 ble arrestordren mot ham opprettholdt av en britisk domstol.

* I november 2018 ble det kjent at han er siktet av amerikansk påtalemyndighet. Siktelsen fremkommer i et rettsdokument fra en annen sak i Virginia der navnet til australieren nevnes ved en glipp.

* Ecuadors president siden mai 2017, Lenín Moreno, har anklaget WikiLeaks-grunnleggeren for gjentatte brudd på vilkårene for sitt opphold i ambassaden.

* 11. april 2019 opplyste Ecuadors presidentkontor at landet trekker tilbake beskyttelsen av Assange. Like etter ble Assange pågrepet av britisk politi.

* USA har siktet Assange for datahacking og begjært ham utlevert på grunn av WikiLeaks rolle i lekkasjen av hundretusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter. Begjæringen skal behandles i Westminster Magistrates’ Court 2. mai.

* Etter pågripelsen av Assange har en av de svenske kvinnene som har anmeldt Assange for voldtekt, bedt om at saken gjenopptas. Nå avhenger skjebnen hans i stor grad av om han blir utlevert til Sverige eller USA.

(NTB)