SIGNERT: Det er opprørende å se videobildene av politimannen som med kneet klemmer nakken til George Floyd ned i bakken. Floyd ber om hjelp, gir beskjed om at han ikke får puste – og til slutt blir 46-åringen liggende livløs, fortsatt trykket ned i asfalten. Selv når ambulansepersonellet kommer og det er opplagt at situasjonen er alvorlig, trykker den hvite politimannen kneet mot nakken til den svarte, bevisstløse mannen. Så løftes Floyd opp på båren. Han ligger bevisstløs, men verden våkner.

Noen dager seinere sitter redaktøren i Radio Haugaland og småprater med sin kumpan på lufta. Det har vært sol i pinsen. «Alf har fått farge. Han ser nesten ut som en neger,» sier redaktøren.

De to episodene kan selvsagt ikke sammenlignes. En er ekstremt alvorlig, den andre bare pinlig. Likevel kan de snakkes om med samme utgangspunkt: Å sette folk i bås ut fra utseende.

Det var forutsigbart at det ville bli demonstrasjoner i USA. Slik det har blitt før når politiet har drept svarte. For det gjør de stadig. I USA dreper politiet folk fortløpende, med alle hudfarger. I fjor var det bare 27 dager uten at politiet drepte noen. 1.099 personer ble drept, ifølge nettstedet Mapping Police Violence.

Tallene viser at det er tre ganger så stor risiko for å bli drept av politiet i USA om man har mye melanin, brune pigmenter, i huden.

Så vil noen innvende: Ja, men svarte er mer involvert i kriminalitet enn hvite. De lever oftere i fattigdom og bruker mer rusmidler. Da kommer de oftere i situasjoner der de kan bli skutt av politiet.

Ja, kanskje er det slik. Men der er vi allerede på en farlig vei. Tall blir brukt til å begrunne overgrep mot enkeltpersoner. Folk blir ikke behandlet som individer, men etter hvem de ligner på. Av hvite som ble drept av politiet i USA, var 12 prosent ubevæpnet. 17 prosent av de svarte drepte var ubevæpnet.

Det er heller ikke slik at det er politidistriktene med mest voldskriminalitet som har flest drepte av politiet, viser tallene. Mapping Police Violence mer enn antyder at det handler om holdninger blant politifolkene. Buffalo i New York (staten) og Orlando i Florida har begge omtrent 260.000 innbyggere. Buffalo har større andel fargede og mer kriminalitet, men fra 2013 til 2016 ble ingen drept av politiet der, mot 13 i Orlando. Bare to av de drepte var hvite.

Slike tilstander har vi ikke i Norge. Selv om det også her skjer feil og overgrep, har vi et godt utdannet og kompetent politikorps med svært høy terskel for å bruke vold.

Men også vi skal være bevisste. Når Haugesunds Avis omtaler visse typer kriminalitet, får vi av og til høre at vi må skrive om den mistenkte er innvandrer eller mørkhudet. Vel, noen ganger kan det være relevant. Handler det om en etterlysning, er hudfarge en viktig del av signalementet. Men oftest handler sakene om folk som allerede er pågrepet. Da er det sjelden man trenger å vite hvordan noen ser ut. Jo, vi vil vite om kriminalitet som følger med økt innvandring. Men vi skal behandle folk som individer, ikke sette i bås etter hudfarge. Det er rasisme.

Derfor er vi mange som reagerer når folk snakker om negere, for eksempel som programleder i Radio Haugaland. Vi vet en del eldre har brukt det ordet uten vonde baktanker, men du har fulgt dårlig med de siste 30 årene om du ikke kjenner den rasistiske forhistorien til ordet.

Som privilegert hvit mann skal ikke jeg påstå at jeg forstår rasisme. Jeg vet den er iblant oss, men jeg får aldri føle den. Likevel kan jeg jo prøve å ikke være (u) nyttig idiot. Jeg kan anstrenge meg til å forsøke å forstå mekanismer, og hvilke ord som bygger opp om bås-tenking; snakk som bygger opp en falsk begrunnelse for urettferdighet. Som blir små og store trinn på veien mot at politifolk trekker våpen fordi en person har en spesiell hudfarge.

Og på den veien er ord viktige. Eller som det ble påpekt i en av mange fornuftige meldinger på Twitter: «Folk sier: Det er fælt at en uskyldig svart mann ble drept, men nå må hærverket i forbindelse med demonstrasjonene stoppe. Kanskje burde det heller være: Det er fælt med hærverket i forbindelse med demonstrasjonene, men nå må man stoppe å drepe uskyldige svarte menn.»