Natt til tirsdag var det et alvorlig dataangrep mot Amedia, som Haugesunds Avis er en del av. Slike angrep er ikke helt uvanlige, men det uvanlige er at denne gangen lyktes angriperne med å gjøre betydelig skade. En stor del av våre datasystemer er lammet.

Heldigvis kan vi fortsatt lage journalistikk og publisere denne på våre digitale plattformer. Dermed er h-avis.no oppdatert som før.

Systemene for produksjon av papiravis, annonsesystemene, kundesentersystemene og mer er derimot slått ut. Dermed blir det ingen ordinær papiravis onsdag, men vi trykker en åtte siders minimumsutgave - først og fremst for å informere våre ikke-digitale abonnenter om situasjonen. Der er det også et kryssord, radio- og tv-sider og litt annen info.

– Problemene vi opplever skyldes et eksternt dataangrep mot enkelte av våre systemet. Vi er i ferd med å få oversikt over situasjonen, men kjenner ennå ikke det fulle skadepotensialet. Vi har allerede satt i verk omfattende tiltak for å begrense skaden og for å gjenopprette normal drift så raskt som mulig, sa konserndirektør for teknologi, Pål Nedregotten tirsdag ettermiddag.

Han kunne da ikke si når det ventes at vi er i normal drift igjen. Uvedkommede har hacket seg inn på noen av serverne og kryptert data der.

Et slikt angrep på frie medier er svært alvorlig. Saken er politianmeldt og etterforskes.

Samtidig jobbes det på spreng for at konsekvensene for lesere, abonnenter og annonsører blir så liten som mulig. Allerede er dette blant de mest alvorlige tekniske problemene vi har hatt i moderne tid. Dette rammer lokalaviser over hele landet.

Det undersøkes også om kundedata eller data om ansatte er på avveie, men dette vet vi ikke ennå. Systemene for aID-passord, betalingsinformasjon osv skal ikke være berørt.

Hvordan situasjonen utvikler seg utover onsdagen, vet vi ikke i skrivende stund, men om systemene forblir utilgjengelige, vil vi da jobbe videre med reserveløsninger for å få gitt ut papiravis.

Vi beklager på det sterkeste problemene dette medfører for våre lesere og annonsører.