HAUGESUND: Sildajazz klarte å stable festivaler på beina under begge koronaårene i 2020 og 2021. Det ble lite «folkeliv» i byen som en naturlig følge av strenge smittevernrestriksjoner, men det ble flere enkeltkonserter med et begrenset publikum til stede.

Rådhusplassen blir det ingenting av i år.

Men i perioden 10.–14. august satser ledelsen i distriktets største festival alt de har, for å levere en Sildajazz slik publikum har lært seg å kjenne den gjennom 35 festivalsesonger i Haugesund.

Det blir marked med salgsboder på Indre kai, krokonserter, utekonserter, innendørskonserter både i Festiviteten og i Maritim Hall, og aktiviteter for barnefamilier og ungdommer.

Senker terskelen

– Vi har ikke råd til å stå med lua i hånden. I år skal Sildajazz markere seg med et bredt tilbud, og vi senker terskelen for at alle som vil kan få være med, sier festivalsjef Andreas Meland.

Sildajazz doblet både kostnader og inntekter fra 2020 til 2021. Fra drøye fem millioner kroner i inntekter til nærmere 12. millioner. I 2022 vil dette bli høyere.

– Vi har laget Sildajazz innenfor de rammene vi hadde tilgjengelige. I år vil vi ha publikum tilbake, og lage en festival som er synlig, sier Meland.

Hovedprogrammet av artister er klart. Timbuktu, Pat Metheny, Bernhoft, Emilie Nicolas, Mathias Eick, FordRekord og Bjørn Berge. Nykommeren Undergrunn er blitt ungdomsfavoritter og spiller i bibliotekparken.

Nytt av året er at det ikke er mulig å kjøpe festivalpass eller dagspass.

Ingen dagspass

– Vi selger enkeltbilletter til konsertene, og det blir en cover charge på 100 kroner på hvert utested. Det gjør vi i samarbeid med utelivsbransjen, forteller Andreas Meland.

– Så det blir ikke mulig å kjøpe et pass og vandre fra sted til sted?

– Nei, det blir det ikke i år. Om vi skulle hatt dagspass hadde de kostet så mye for at det skulle blitt bærekraftig for oss. Vi har hatt to år med enkeltbilletter, og det synes vi har fungert bra. Og det er også erfaringen andre festivaler sitter igjen med. Nå ser vi hvordan dette vil fungere i år, og så kan vi heller justere etter hvert, sier Meland.


Det blir mange gratiskonserter både ved Haugesund folkebibliotek og på Indre kai i år.

– På pubkroene blir det en musikalsk profil folk vil kjenne igjen fra tidligere år. Vi vil også ha tidlige kveldskonserter med Bjørn Berge og Jan Eggum i Maritim-teltet, før vi slipper FordRekord til senere på kvelden.

Festivalsjefen har også booket inn et band han har fått enormt med forespørsler om.

– Ja, vi kan ikke komme utenom britiske The Brasshoppers. Ingen setter fyr på To Glass-teltet som denne gjengen, og det er en glede å endelig kunne ønske dem tilbake til byen etter to år med reiserestriksjoner. Her blir det høy stemning. Jeg har fått drøssevis med e-poster om dem, sier Meland.

Sildajazz prøver ut nye arenaer i Haugesund Teater sin egen scene, og i lokalene til Vangen Pling Plong.

– Det blir en festival vi skal markere oss i hele byen. Det blir salgsboder og marked på Indre kai, kanskje noen aktiviteter, og vi vet at det blir to cruiseanløp med turister i løpet av festivalen, så det blir garantert høy puls i sentrum, sier Andreas Meland.