«Rasisme i Karmøy»

Dette er tittelen på et leserinnlegg Diarry Heimdal har skrevet etter at Haugesunds Avis lørdag fortalte den hjerteskjærende historien om Gustav Tjøstheim fra Skudeneshavn. Gutten og foreldrene har opplevd flere tilfeller av rasisme – og etter Gustavs død kom det ufine meldinger på hans minneside på nettet.

Det er så vondt som det er mulig å få det. Hva feiler det folk som kan oppføre seg slik? Her har noe gått veldig galt.

Les også

Rasisme i Karmøy

Tittelen på Heimdals leserbrev er beinhard og konstaterende: «Rasisme i Karmøy». Slik er det. Svineriet bør omtales med sitt rette navn. Rasisme. Det hjelper lite om man selv mener det er humor, eller at det «ikke var ment slik», når dem som utsettes for dette igjen og igjen opplever å bli ertet, mobbet eller hetset fordi de har en annen hudfarge eller et navn som er annerledes enn flertallets.

Dette er uakseptabelt uansett, og rasisme ødelegger og tar liv. Rasisme bidrar til fremmedgjøring og motsetninger. Og her snakker vi ikke om at det ikke skal være lov å diskutere eller være kritisk til innvandring og så videre. Det er fullt mulig uten å være rasistisk. Men, et hint: Starter du ofte setninger med «Jeg er ikke rasist, men ...» så er du trolig på vei inn i et grumsete farvann.

Karmøy er selvsagt ikke i en særstilling her. Dette gjelder alle kommuner. Og i noen miljøer utvikler det seg ukultur. Noen blir stadig utsatt for påstående påminnelser om at det er «dem» og «oss».

Unger plukker slikt opp fra de voksne, og i dette tilfellet ser det ikke ut til at visdom kommer med årene. Eldre voksne kan være vel så fordomsfulle som yngre; folk er forskjellige i alle aldersgrupper. Slik rasismen folk utsettes for også er forskjellig gjennom livet, i ord og handlinger.

Diarry Heimdal forteller om alt fra steinkasting og kallenavn i barndommen, til mer seksualisert rasisme som ung voksen. Noe som faktisk er straffbart, og mye som bare er skammelig dårlig folkeskikk.

Heimdal avslutter sitt innlegg med to råd som vi umiddelbart støtter: Foreldre bør følge med på barn og ungdoms aktivitet på internett, og hun oppfordrer andre til å fortelle om opplevd rasisme – for å øke bevisstgjøringen.

Ikke vær dum, ikke vær naiv. Rasismen finnes. Vær med og kjemp mot den. Takk til Diarry Heimdal og Gustavs foreldre som deler sine opplevelser.