Frykt for framtiden til hjort og rein

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Alvorlig hjernesykdom kan være i ferd med å spre seg.

DEL

DYREHELSE: Hjernesykdommen CWD ble i april og mai påvist på en rein og to elger. Forskere frykter at sykdommen har spredd seg og dermed at framtiden til hjortedyrene i Norge er i fare.

Ei død reinsimle fikk påvist sykdommen Chronic Wasting Disease i april, mens sykdommen ble påvist på de to elgene i Trøndelag måneden etter, melder NRK. Sykdommen er tidligere bare kjent fra USA og Canada.

– Kunnskapen om sykdommen har vi fra de to landene. Finner de ett tilfelle av sykdommen der, skal alt hjortevilt på en radius på 20 kilometer ut. Får de to eller flere tilfeller skal radiusen økes til 70 kilometer. Det vil få enorme konsekvenser i Norge dersom vi må ty til lignende nedskyting, sier Lars Nesse, leder av villreinnemnda for Nordfjella og Fjellheimen.

Sykdommen er uhelbredelig og kan sammenlignes med skrapesyke på sau eller kugalskap. Inkubasjonstiden kan vare i flere år, en periode dyrene kan skille ut smittestoffer gjennom avføring og urin.

Under årets høstjakt har myndighetene inngått et omfattende samarbeid med reinjegerne om prøvetaking av dyra som felles.

– Det er liten sannsynlighet for at vi har oppdaget de eneste tre smittetilfellene i Norge med over 30 mils luftlinje imellom, sier veterinær Kåre Rudningen i Lærdal.

Artikkeltags