HAUGESUND: Salg over disk. Agnes Matres nye romanutgivelse, "Iskald", ligger på tredje plass over landets mest solgte bøker, ifølge den offisielle salgslista til Bokhandlerforeningen for uke 19. Foran Haugesund-forfatteren ligger en diktbok og en barneutgivelse.

- Det er helt vilt. Det er helt sprøtt. Det er surrealistisk, og det er som å vinne gull i Olympiske Leker. Jeg har bygget stein for stein og tatt den vanlige veien fram mot dette, sier Agnes Matre over telefon fra Oslo. Hun sitter på kafè og feirer med en yoghurt.

- Inne på Gyldendal forlag er det vill jubel, og jeg har vill jubel inne i meg. Jeg jobbet lenge med "Iskald", den satt langt inne, men heldigvis har jeg dyktige redaktører i forlaget som har hjulpet meg framover, sier Matre.

"Iskald" er Matres nye krimroman og den har vært til salgs i bokhandleren i bare fire-fem dager. På grunn av en feil med coveromslaget ble det litt krøll under lanseringen.

- Viktig å ligge høyt på salgslistene?

- Det er viktig å selge bøker og være synlig. Det betyr at bøkene blir bedre tilgjengelig for nye lesere.

- Vet dere hvor mange bøker som er solgt?

- Nei, jeg har ikke peiling. Nå har boken bare vært for salg i noen dager, men jeg ligger foran Tom Egeland og Camilla Läckberg, og de selger jo mye. Jeg sitter her alene nå og jeg stolt over meg selv, og jeg kjenner jeg er grineferdig. Det må være lov på en sånn dag, sier Agnes Matre.