To år med yrkesfag er fullført, og det har ikke vært lett for meg med noen verbale lærevansker og andre mentale utfordringer i tillegg. Men jeg har klart det likevel.

Høsten 2020 startet jeg på VG1 byggfag på Haugaland vgs og i løpet av 1. termin viste det seg at det praktiske ble såpass vanskelig for meg at jeg kun klarte å få 2-er i de praktiske fagene. I februar/mars 2021 ble det satt (IOP) i de praktiske fagene. Husker enda hvor sur og irritert jeg var på både kontaktlæreren min og rådgiveren. Men jeg skjønte jo fort hvorfor det ble sånn, for I mars 2021 ble diagnosen noen verbale lærevansker satt, noe som vil si at du sliter med praktisk arbeid men ikke med det teoretiske. Husker at læreren min gjorde alt han kunne for at den siste tiden min på VG1 skulle bli så bra som mulig, så jeg fikk holde på med egne prosjekter i verkstedtimene. Det glemmer jeg aldri for det har betydd så mye for meg. For da ble stressnivået mitt lavere og jeg viste alltid hva jeg skulle gjøre.

Høsten 2021 begynte jeg på VG2 anleggsgartner på Tveit vgs og samtidig med det måtte jeg jo ta privatisteksamen i det ene faget fra VG1 og hadde egentlig liten tro på at det skulle gå. Men det gikk. De praktiske fagene i år har ikke gått så bra, men jeg har hatt lærere som har prøvd og prøvd å tilpasse fagene for meg sånn at jeg skulle klare å bestå. Og jeg har bestått fagene i tillegg til de fagene fra VG1.

Selv om jeg nå går ut av VG2 med 3.6 i snitt med henholdsvis 2-er og 3-er i praktiske fag og 4-er og 5-er i fellesfag så er jeg uansett stolt av hva jeg har fått til. For det har vært perioder der jeg har følt at jeg ikke har mestret noen ting og hatt mest lyst til å gi opp. Men jeg har likevel stått i det uansett hvor mye frustrasjon og tårer det har blitt. Ja, jeg er kanskje ikke supergod til praktiske ting men, har egenerfaring som jeg håper jeg kan få brukt til å hjelpe andre som også faller utenfor det typiske skolesystemet, og som kanskje trenger ekstrahjelp eller ekstra tilrettelegging. For har du egenerfaring er det lettere å sette seg inn i situasjonen til den enkelte og samtidig klare å flette inn den teorien og malen som skal følges når det kommer til ekstrahjelp

Karakter og tall er ikke alt. Om du så får 2-er i matte så er det alltid noe som du er sterkere på, om det så er teori eller andre ting. Det viktigste er at du uansett prøver og feiler og samtidig prøver å finne dine sterke sider. For du er god nok uansett hvordan du presterer på skolen.