HAUGESUND: Han og Sigbjørn Apeland er først ut til å spille i Theatercaféen i Festiviteten. Som har vært stengt ned siden 12. mars. Nå blir det en forsiktig gjenåpning med en serie konserter.

– Vi arrangerer er en konsert for 50 førstkommende lørdag. Vi gjør det sammen med Sildajazz og presenter Økland og Apeland. Vi selger kun 40 billetter og via nettet. Det er en konsert det ikke er stor økonomi i, men vi ser at det er viktig å komme i gang. I øyeblikket er det kun noen få billetter igjen, sier konserthussjef Tom Erik Anfinsen.

Lørdagskonserter framover

Han synes det er greit med streaming, men folk vil høre levende musikk. Hver lørdag ettermiddag framover vil Theatercaféen ha intime konserter, stort sett akustiske. 16. mai opptrer operasanger Ole Morten Velde og kona Siri Kval Ødegård samt noen Munor-musikere. 23. mai synger Sigurd Sele et knippe viser.

– Det kommer til å bli flere konserter med en til to artister. Vi selger kun billetter på nett. Siden 12. mars har vi ikke hatt inntekter. Det sier seg selv at det ikke står bra til med økonomien vår.

– Hva sier de ansatte i Festiviteten?

– Det er feel good for dem som jobber der. Gøy å komme gang. Vi er glad for alle positive beskjeder fra myndighetene. Kanskje høsten kan bli litt mer normal enn vi hadde trodd. 100 prosent blir det nok ikke før neste år, sier Anfinsen.

Har hatt en rolig periode

Nils Økland er glad for å møte publikum igjen. Frilansmusikeren fra Haugesund har hatt en rolig periode.

– Jeg har ikke gjort mye, jeg har følt meg skikkelig unyttig. Men jeg har fått laget en god del skisser, hørt mye på musikk og øvd litt og har klart å holde kreativiteten i gang.

– Hvordan blir det å spille igjen for et levende publikum?

– Det blir utrolig kjekt å komme i gang igjen og er glad for at jeg har bli spurt om. Alltid kjekt å spille med Sigbjørn Apeland. Vi har jobbet sammen i alle år, det er sutalaust. Jeg kommer til å spille egne komposisjoner. Sigbjørn gjør sine ting. Det går i litt folketoner, mye improvisasjoner; vi har mange fine melodier vi liker på spille, forteller Nils Økland.


Skulle vært på Roskilde

Han tar med seg et pent utvalgt av feler. Apeland spiller trøorgel og piano. Denne sommeren skulle de deltatt på Roskilde-festivalen for første gang med et bestillingsverk. De skulle deltatt på en stor Bach-festival i Tyskland. Vossajazz, og en Romania-tur er også noe Økland går glipp av dette halvåret.

– Fint å være i ro og tenkt over ting. Jeg hadde aldri fått laget skisser hvis jeg hadde vært i vanlig arbeid. I mai er det en del oppdrag. Jeg skal være med på innspillinger. Økonomisk skal det gå greit. Vi er heldig vi som bor i Norge med gode ordninger. Musikere rundt i verden har det tøft.

Nils Økland har ikke spilt på digitale konserter og heller ikke fått med seg mange på nettet.

-Jeg har hørt på musikk og spilt mye plater. Har savnet det å ikke treffe folk og at en ikke kan bidra med noe. Flott å se alle som har viktige yrker.