Stortinget sender jordbruksoppgjøret i retur

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) er ikke populær hos bondeorganisasjonene som i mai brøt forhandlingene med staten om årets jordbruksoppgjør. Nå ber Stortinget om at partene setter seg ned ved forhandlingsbordet på nytt.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) er ikke populær hos bondeorganisasjonene som i mai brøt forhandlingene med staten om årets jordbruksoppgjør. Nå ber Stortinget om at partene setter seg ned ved forhandlingsbordet på nytt. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Regjeringspartiene og Venstre er enige om å sende jordbruksoppgjøret tilbake til partene med føringer om at budsjettstøtten kan økes til 625 millioner kroner.

DEL

Senterpartiets Geir Pollestad mener innstillingen som flertallet i næringskomiteen samlet seg om mandag er en blankofullmakt til regjeringen og Frp-statsråd Jon Georg Dale.

– Føringene fra Venstre er få og vage. I realiteten har Dale fått frie tøyler til å gjennomføre sin politikk, sier Pollestad til NTB.

Han mener det er helt i det blå om jordbruksoppgjøret kommer tilbake til Stortinget.

– Stortinget vedtar flertallsinnstillingen på fredag. Deretter skal staten og jordbruket gå i nye forhandlinger. Fra flertallets side legges det ikke opp til at saken så skal tilbake til Stortinget igjen, sier han.

– Gisler

Ifølge Pollestad vil bondeorganisasjonene lett kunne ende som gisler på Dales kontor. For alternativet til å akseptere en avtale som er sydd over Venstres lest kan bli regjeringens opprinnelige tilbud på 410 millioner kroner, anfører han.

Det er dette opprinnelig tilbudet som Høyre og Frp primært stemmer for når Stortinget går til votering på fredag. Begrunnelsen er at bondeorganisasjonene selv valgte å bryte forhandlingene med staten og partiene mener det vil kunne sette avtaleinstituttet i fare om budsjettstøtten økes.

Men når det ikke er flertall for dette på Stortinget, velger regjeringspartiene å stemme subsidiært for Venstres opplegg.

– Føringene som Venstre legger på innretningen er akseptable for oss. Vi vil at partene skal utforme detaljene i dette gjennom forhandlinger, sier Høyres Ingunn Foss til NTB.

Vil invitere

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) sier bondeorganisasjonene vil bli invitert til nye forhandlinger om jordbruksoppgjøret så snart Stortinget treffer sitt vedtak på fredag.

– At næringskomiteen i innstillingen ikke legger detaljerte føringer på forhandlingene er fornuftig og ansvarlig, sier han til NTB.

På spørsmål om rammen på 625 millioner kan forhandles opp, svarer Dale at det skal være reelle forhandlinger med partene, men at stortingsflertallet nå har definert en «ansvarlig ramme» som han mener er i tråd med moderasjonslinja fra lønnsoppgjøret.

Hvor vidt avtalen vil bli sendt tilbake til Stortinget eller sluttbehandlet av regjeringen, kunne statsråden ikke svare på mandag.

– Uansvarlig

I forrige uke ble det klart at samarbeidspartiene Venstre og KrF skiller lag i behandlingen av jordbruksoppgjøret. KrF søker sammen med Ap, Sp, MDG og SV og går inn for en ramme på 790 millioner kroner.

– Jeg er overrasket over at Venstre kunne forlate dette for å få en dårligere avtale med regjeringen, sier KrFs Line Henriette Hjemdal.

Hun mener opposisjonens forslag gir kronemessig lik inntektsutvikling for bønder som for andre grupper samt styrker små og mellomstore bruk. Landbruksministeren ser det annerledes og er særlig kritisk til Arbeiderpartiet.

– Ap ville aldri ha gått med på et slikt opplegg i regjering, sier Dale. Ifølge ham er avtalen uansvarlig, fordi den fraviker moderasjonslinja og kan bidra til overproduksjon.

Artikkeltags