Kraftig avlingssvikt for fruktbønder

HALVERT AVLING: Fruktavlingene kan bli bortimot halvert i Hardanger.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

HALVERT AVLING: Fruktavlingene kan bli bortimot halvert i Hardanger. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det kalde vårværet har ført til at norske fruktavlinger ligger an til å bli langt dårligere enn i fjor, viser en prognose fra GrøntProdusentenes Samarbeidsråd (GPS).

DEL

HARDANGER: – I Hardanger kan avlingene bli bortimot halvert, mens det ser litt mer normalt ut på Østlandet, sier GPS-inspektør Bjørn Eidhammer til Nationen.

Svikten i årets norske fruktavlinger skyldes en kald vår og forsommer.

– Vi var veldig optimistiske tidligere i år, siden det var en mild vinter med lite overvintringsskader, men den kalde våren har rammet blomstringen og pollineringen, forteller Eidhammer.

For Norges mest dyrkede frukt – eple – er nedgangen alene på 1.400 tonn. Det tilsvarer et tap for eplebønder på rundt 20 millioner kroner. Også pærer opplever stor nedgang, med 40 prosent avlingssvikt.

Gode fruktavlinger i fjor førte til at fruktbønder i Hardanger hadde over 78 millioner kroner i omsetning i fjor, en økning på 20 millioner året før. I år ligger det langt dårligere an.

– Avlingssvikten får konsekvenser for oss, men vi må tåle at avlingene svinger med været, sier daglig leder Leif Øye i Hardanger Fjordfrukt.

Artikkeltags